Неке васкршње обичаје данас нећемо моћи да испунимо

Празник васкрснућа почиње поноћном Васкршњом литургијом чиме се завршавају дани жалости и почиње први дан Васкрса који је увек у недељу. Прослава се наставља јутарњим литургијама у свим православним храмовима. Овога пута, због пандемије, биће другачије. Литургије ће се пратити преко телевизије, а неће бити ни породичног окупљања. Јаја су ипак офарбана у домовима који данас прослављају овај празник.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и – као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи – васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају. Сада ће и то изостати због социјалне изолације.

Јаја офарбана на Велики петак 

Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове се "чуваркућа".

Децу ваља протрљати црвеним јајетом по образима, да буду здрава и румена. У неким крајевима Србије јаје треба закопати у мравињак, јер се верује да то доноси срећу и напредак у домаћинству. 

Васкрсење се слави три дана, хришћани се поздрављају са: "Христос воскресе", а одговарају "Ваистину воскресе". Тако се поздравља до Спасовдана, четрдесетог дана од Васкрса.

Васкршњи ручак, туцање јајима

На Васкрс је породица одлазила у цркву на свету васкршњу службу. Онда уследи васкршњи ручак који почиње у време кад је обичним данима време за доручак.

Руча се у породичном кругу, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе.

Домаћин пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане и наглас чита "Оче наш".

После заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу. На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани, и тада почиње туцање јајима.

Победник је онај чије јаје остане цело, и на крају га разбија себи о чело уз речи: "Христос воскрсе", а остали му одговарају "Ваистину воскрсе!" 

Ове године без гостију 

Ако тог дана гост дође у кућу, прво се дарује фарбаним јајетом, па се онда послужује осталом храном и пићем.  

Међутим, због полицијског часа и нових социјалних правила гостију неће бити, а ни љубљења.  

Први понедељак после Васкрса зове се Побусани понедељак. Тог дана треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. У неким крајевима, овај дан се обележава као и Задушнице. Ни то сада неће бити могуће.

Тај дан се износе фарбана васкршња јаја на гроб и потом се деле сиротињи. У том смислу, Побусани понедељак је дан посвећен мртвима.

Велики петак, Велика субота и Васкрс, који је увек у недељу, најзначајнији су дани у црквеном календару. 

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво