Преглед штампе (25. 12. 2009.)

Новости: Време да извучемо поуке, Блиц: Српска војна индустрија се на велика врата враћа у Ирак, Политика: Са Николићем нисам разговарао од јуна, Press: Шта ће бити после избора: Сви зависе од Дачића!, пишу београдске новине

Време да извучемо поуке

Поред професионализације војске, која је највећи изазов не само за систем одбране, него уопште за реформе у Србији, новац из војног буџета за 2010. трошиће се на конверзију аеродрома Лађевци у цивилно-војне сврхе, наставак сарадње са одбрамбеном индустријом и њену промоцију у свету, изјавио је министар одбране Драган Шутановац.

Биће појачан број војних вежби и учешћа у мировним операцијама, пре свега, мировном операцијом у Либану.

"Србија треба да се, пре свега, скоцентрише на безбедносну политику региона. Сви они који мисле да је Србија важан глобални безбедносни субјект, грдно се варају. Србија треба да се базира на регион, јер ту може да буде лидер", рекао је Шутановац у интервјуу "Новостима".

Он је казао да се не препознаје у критикама председника Бориса Тадића.

Српска војна индустрија се на велика врата враћа у Ирак 

Српска одбрамбена индустрија је, у години која истиче, извезла робу у вредности 300 милиона долара на светско тржиште.

Директор "Југоимпорт СДПР-а" Стеван Никчевић изјавио је сутрашњем "Блицу" да српски стручњаци почетком идуће године одлазе у Ирак где ће учествовати у модернизацији војне опреме коју ова земља има на основу уговора који је склопио "Југоимпорт СДПР".

"То ће омогућити битно квалитетнију позицију српске одбрамбене индустрије и биће сигнал да је спремна за повратак на позиције које је некада током златних седамдесетих освојила бивша Југославија", рекао је он.

За сада, Србија је по питању производње наоружања и војне опреме свакако највећи извозник у југоисточној Европи, оцењује Никчевић.

Са Николићем нисам разговарао од јуна

Лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је СВМ своје позиције није мењао у парламентарном систему Србије, а што посланици СВМ нису гласали за буџет последица је неслагања око односа према Војводини, а не жеље да се руши влада.

Пастор је "Политици" рекао да нису почели никакви разговори са Српском напредном странком (СНС) и да се с лидером СНС Томиславом Николићем није састао од 18. јуна ове године када је био гост на прослави годишњице СВМ, нити се у Новом Саду срео са председником Србије и ДС Борисом Тадићем и његовим сарадницима.

"Нити је он (Николић) тражио да се сретнемо, нити сам ја иницирао сусрет. У последње 2,5 године сретали смо се као и сви који учествују у парламентарном животу Србије. Али то никада нису били преговори који би водили у правцу обарања владе или прекрајања парламентарне већине. Поготово таквих разговора није било у последњих пола године", истакао је Пастор.

Он је рекао да није прекјуче у Новом Саду разговарао са Тадићем, јер није постојао ни договор да се нађемо, мада мисли да би требало да разговарају, јер имају доста тема.

Пастор је изразио наду да ће бити прилике да се сретну, а не преко медија да разговарају.

"Не треба доливати уље на ватру, треба смирити ситуацију", сматра он.

"Да смо хтели да је рушимо (владу), то бисмо учинили другације, ми смо наш став образложили и нема потребе да га поново образлажем. Део парламентарне борбе је и изношење другачијих ставова и различитих мишљења и не видим ништа трагично у томе. И наши коалициони партнери имали су другачији став у вези са неким питањима", рекао је Пастор.

На питање како би дефинисао односе између ДС и СВМ и да ли је СВМ још у коалицији, Пастор је одговорио да су односи су тренутно хладни, али је изразио наду да ће се ова ситуација санирати.

"Ми себе доживљавамо као део скупштинске већине, нисмо променили своју позицију у парламентарном систему Србије, нити систем вредности који заступамо", казао је Пастор.

Шта ће бити после избора: Сви зависе од Дачића!

Ни Борис Тадић ни Томислав Николић тренутно не би могли да формирају нову владу Србије без подршке СПС-а, под условом, наравно, да ДС и СНС не направе заједничку владу.

Лидер социјалиста Ивица Дачић каже за Прес да не жели да се изјашњава о томе коме би се СПС приклонио после евентуалних избора, и поручује да прво ДС и СНС треба да кажу да ли можда они заједно могу да формирају будућу власт!

Последње Цесидово истраживање рејтинга странака, које је јуче објавио Пресс, показало је да постоје само три реалне опције за формирање нове владе. Једна је коалиција странака које су и сада на власти, друга иста та коалиција уз учешће ЛДП-а, и трећа коалиција СНС-а, народњака, СПС-а и мањина. Постоји и теоретска могућност да у таквој власти уместо СПС-а буду радикали, али се према свим изјавама из СНС-а и СРС-а помирење те две странке чини немогућим.

Програмски директор Цесида Марко Благојевић објашњава да њихово истраживање показује да се расписивањем ванредних избора скоро ништа не би променило у односу садашње стање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво