Грегоријански Божић

Верници који време рачунају по Грегоријанском календару данас славе Божић. У Београду у Цркви Криста Краља божићну мису служио београдски надбискуп Станислав Хочевар. Бадње вече и Божић председник Тадић дочекао са Словацима, Мађарима, Хрватима и представницима других националности у Војводини.

Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару славе Божић, један од највећих хришћанских празника.

У Београду у Цркви Криста Краља божићну мису данас је служио београдски надбискуп Станислав Хочевар.

"У времену у којем живимо и столећу које је за нама, није увек било истрајности у тражењу пута љубави, среће и мира", подсетио је београдски надбискуп Станислав Хочевар и све вернике позвао на повратак, како је ракао, том једино исправном путу.

Надбискуп је честитао Божић и верницима који славе овај празник касније, у јануару, по Јулијанском календару.

Београдски надбискуп служио је и вечерњу мису у Цркви Светог Антуна. Поздрављајући вернике он је позвао на мир и толеранцију.

"Као што су тако савршени односи у Богу, тако би савршени требали бити и међу нама људима савршени односи љубави и разумевања", рекао је надбискуп Хочевар.

Уз присуство бројних верника и представника министарства вера и Српске православне цркве надбискуп Хочевар служио је поноћну мису у Цркви Криста Краља.

У традиционалној Божићној посланици, београдски надбискуп поручио је верницима да "направе места у својим срцима, домовима и институцијама за сиромашне, инвалиде, болеснике, старе, умируће, за странце, избеглице и придошлице, који су често одбачени".

"У мислима и умовима", рекао је Хочевар, "неретко нема места за истину, за велике културне, духовне и верске изазове као ни за искрено стремљење ка јединству хришћана, за Христове апостоле, за мир у свету".

"Затворена срца, затворени домови, институције и друштва остају тако без светла Неба и анђеоске поруке, без посете и рођења Спаситеља, наводи се у посланици. Ми славимо Божић и желимо да то чинимо што достојније управо зато да бисмо постали бића отворена за светлост истине и љубави, за хармонију заједништва и сарадње, за рођење у нама новог човека по Исусу Христу, за доба помирења, а тако и рођења истинитог и целовитог спасења", поручио је Хочевар.

У свим хришћанским црквама, на Бадње вече и Божић, читају се делови Јеванђеља о рођењу Спаситеља и догађај у Витлејему који је променио историју човечанства.

Тадић у Војводини за грегоријанско Бадње вече

Бадње вече и Божић председник Србије Борис Тадић дочекао са Словацима, Мађарима, Хрватима и представницима других националности у Војводини.

Председник Србије Борис Тадић провео је Бадње вече и дочекао Божић са Словацима, Мађарима, Хрватима и представницима других националности у Војводини који данас славе празник Христовог рођења.

Уочи Божића који се слави по Грегоријанском календару, председник Тадић је присуствовао служби у Евангелистичкој цркви у Лалићу и миси у католичким црквама у Богојеву и Сонти.

Тадић је Мађарима честитао Бадње вече и Божић на мађарском језику, поручивши да је ово заједнички дан и да свима жели мир и благостање.

"Мени је заиста велико задовољство што сам вечерас био у Лалићу са нашим Словацима, у Богојеву са нашим Мађарима, а одлазим у Сонту да будем са нашим Хрватима, да пошаљемо увек поруку мира и добрих односа овде у Србији и у нашој Војводини", рекао је Тадић .

Црква у Лалићу се налази у центру села, изграђена је средином 19. века, тачније од 1848. до 1852. године, а освештана 7. новембра 1952. године.

Божић традициони породични празник

На Бадње вече и Божић католички верници долазе на поклон јаслама Богомладенца која се традиционално импровизују у свим храмовима. Тај обичај је сећање на поклоњење три мудраца са Истока који су, према предању, стигли у Витлeјем пратећи најсјајнију звезду која се зауставила тачно изнад пећине рођења.

Путовање мудраца са истока трајало је 40 дана па толико траје и божићни хришћански пост који се завршава са почетком празновања Божића.

Божић по Грегоријанском календару, 25. децембра, славе Римокатоличка црква, протестантске, Англиканска црква, као и један број православних цркава.

Данас Божић славе и многи нехришћани као традициони породични празник када се дају и примају пригодни поклони.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се