Софтвер за легалне станове

Једниствени софтверски систем омогућиће контролу продаје станова, рекао државни секретар Министарства правде Слободан Хомен. У последњих 10 година, 25.000 грађана преварено приликом куповине стана.

Према подацима Министарства правде, више од 25.000 грађана Србије у последњих 10 година преварено је приликом куповине стана или непокретности. Државни секретар Минисатрства правде Слободан Хомен изјавио је да ће јединствени софтверски систем омогућити ефикаснију контролу да ли је нека непокретност продата или постоји неки други проблем.

"Ми смо као влада спремили измену и допуну закона о промету непокретности којом је обавеза суда да контролише све купопродајне уговоре кад је у питању промет непокретности, односно даје се овлашћење судском оверитељу уколико утврди да је једна непокретност више пута продата од стране истог власника односно када је у питању класично кривично дело преваре да одбију упис", рекао је Хомен.

Суд је дужан да обавести Републичког тужиоца и прдвиђена је и казна за судског оверитеља који не поступи у складу са овим законом, ако не обавести надлежне органе, рекао је Хомен и додао да ће на тај начин спречити вишеструке преваре које су постојале годинама

Првог радног дана у идућој години, на територији целе Србије почеће са радом нови компјутерски систем за судове, који ће обезбедити ефикаснији рад правосуђа и онемогућити разне видове злоупотреба, најавили су данас у Министарству правде.

Купац ће моћи да дође у суд и овери уговор о купопродаји непокретности и притом ће моћи и да се информише да ли је та непокретност већ продата неком другом, навео је Хомен.

Предлогом допуна Закона о промету непокретности, који треба да буде усвојен до краја године, уводи се обавеза суда да контролише све купопродајне уговоре о промету непокретности, рекли су у Министарству правде.

"Да су судови функционисали на адекватан начин не би било потребе да се посебно регулише превара у вези са прометом непокретности, већ би та лица одговарала и била би им одузета имовина. С обзиром да је судство до сада било врло неефикасно, ми смо се као влада одлучили да путем измене овог закона и увођењем једниственог компјутерског система елеминишемо могућност овог вида преваре", закључио је Хомен.

Према ранијим најавама из Министарства правде, купци који су остали без пара и без жељених станова, будући жртве вишеструке продаје исте непокретности, биће обештећени пошто осумњиченима буде одузета имовина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи