Преминуо Богдан Тирнанић

Један од најбољих српских новинара Богдан Тирнанић преминуо је данас у 68. години. Тадић: Недостајаће нам и његово бритко аналитичко перо и дух којим је обележио време у коме је живео.

Богдан Тирнанић, новинар, есејиста, филмски критичар и глумац, преминуо је данас у 68. години.

Са Богданом Тирнанићем и његовим текстовима боље смо разумевали и преживљавали време у коме живимо, прецизније тумачили феномене данашњице и сагледавали другу, лепшу страну живота.

Иако је мислио да ће писати целих сто година, Богдан Тирнанић оставио је текстове, коментаре, колумне које стилом, квалитетом и визионарском прецизношћу превазилазе недоживљени стогодишњи опус.

Са истом сташћу и духом писао је о политици, спорту, филму, рокенролу, стрипу. Већ је написано, да су његове књиге "Београд за почетнике" и "Кока-Кола арт, биле уџбеници модерног, урбаног прштућег писања које није остављало никог равнодушним.

Познати новинар рођен је 14. септембра 1941. године у Београду. Био је уредник омладинског листа "Сусрет", писао за "НИН", где је две деценије био уредник и главни уредник. Писао је и за  "Борбу", "ТВ ревију", "Око", "Књижевну реч", "Телеграф", "Дневни телеграф", "Политику", "Национал", "Курир", "Прес".

Радио је и на ТВ Београд, био заменик уредника ТВ "Политика", главни уредник часописа "Њу момент", креативни директор агенције "Сачи и Сачи".

Написао је књиге "Београд за почетнике" и "Београд за понављаче". Аутор је и дела "Огледи о Паји Патку" и "Кока кола арт", коаутор "Београдских прича".

Важио је и за најбољег српског филмског критичара. Тирнанић је коаутор сценарија за филм "Последњи круг у Монци". Глумио је у "Раним радовима" Желимира Жилника, "Црном бомбардеру", филму "Дечко који обећава", као и у серији "Отписани".

Био је ожењен глумицом Даром Џокић са којом је имао ћерку Јовану.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво