Четири особе заражене коронавирусом у Србији

Од јуче су потврђена још два случаја заражених коронавирусом, тако да су у Србији укупно четири особе заражене.

Од последњег извештаја јуче у 18 часова, до данас у осам часова, тестирани су узорци пет особа од којих су два била позитивна и три негативна на нови коронавирус. На "Торлаку" је досад тестирано укупно 108 особа.

Заражене су две девојке које су претходно биле у контакту са зараженом особом, која је тренутно у иностранству. Оне су смештене на Инфективну клинику у Београду.

Влада Србије на данашњој седници донела је додатне мере ради спречавања појаве ширења и сузбијања вируса, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације

У понедељак је потврђен други случај коронавируса у Србији, овај пут код кинеског држављанина. Како незванично сазнајемо, он је смештен на Инфективну клинику Клиничког центра Србије и његово стање је засад стабилно.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да он живи у Београду и ради у кинеској фирми која се бави мобилном телефонијом и да је јуче смештен на Инфективну клинику због упале плућа.

"Вероватно се није заразио код нас, већ са стране, али то мора да се истражи, морају да се утврде сви његови контакти, где се кретао, тако да тежак посао чека епидемиологе", навео је Тиодоровић.

Први случај заразе у Србији забележен је 6. марта у Суботици, код мушкарца из Бачке Тополе. Његово стање је стабилно.

Колико је познато, коронавирус може проузроковати благе симптоме сличне грипу попут повишене телесне температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора.

У тежим случајевима јавља се тешка упала плућа, синдром акутног отежаног дисања, сепса и септички шок који могу проузроковати смрт пацијента.

Особе које болују од хроничних болести подложније су тежим облицима болести.

За Ковид-19 још нема лека, а научници тестирају вакцине које би омогућиле заштиту од овог вируса.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво