Без шака и стопала на највиши врх Анда

Прва жена с инвалидитетом, Српкиња Данијела Јовановић, 23. јануара креће у освајање највишег врха Јужне Америке, готово 7000 метара високе Аконкагве у Аргентини. Јовановићева, која је рођена без шака и стопала, летос је освојила и највиши врх Европе, Елбрус у Русији.

Данијела Јовановић је још летос постала рекордер, она је прва жена с инвалидитетом у свету која је успела да освоји 5.642 метра висок Елбрус.

Иако је рођена без шака и стопала, верује да ће успети у ономе што многи професионални алпинисти нису - освојити и највиши врх Анда. У поход на Аконкагву Данијела креће 2. фебруара, а за последњи успон предвиђено је око 12 сати.

"Чула сам приче да је најтеже тамо," каже Данијела, "па се надам да ћу загрмети за то, а моја породица и пријатељи су срећни, питају ме како ћеш, па покушаћу, па ћемо видети а ја верујем да могу".

Јовановићева је одрастала у хранитељским породицама и Дому за ментално неразвијне особе у Сремчици. Бавила се пливањем и освајала европске медаље у категорији инвалида.

Алпиниста је од 2004. године, од када живи самостално и, како каже њен тренер Слободан Стокић, за кратко време успела је да се спреми за један од најтежих врхова. Данијела, с клубом екстремних спортова "Позитив", последњих месеци тренира на планинама источне Србије. За успон на 6.962 метра високу Аконкагву добар тренинг је, кажу алпинисти, пресудан.

"С обзиром на то да се близу налази екватор с једне стране, а с друге стране врло је близу Пацифика и Атланског океана, управо се и ваздушне струје ломе негде изнад Аконкагве. Временске прилике су изузетно оштре и екстремне, и управо то, уз тај дуготрајан боравак на висини, чини да сваки алпиниста почне да се после неког времена ломи," каже Стокић.

Алпиниста за пример 

Данијела је једина особа с инвалидитетом у Србији која се алпинизмом бави на високом нивоу.

Један од разлога је и то што је планинарска опрема за инвалиде изузетно скупа, па се и Данијела на Елбрус попела у дечјим ципелама. Срећом, овога пута има комплетну опрему, рађену по њеној мери.

У Министарству рада и социјалне политике кажу да су овакви пројекти изузетно значајни.

"То јесте велики успех за Данијелу лично, да она на основу преосталих способности може да постигне овако високе циљеве", каже помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић.

Додао је да је њен подухват веома важан зато што даје пример осталим особама с инвалидитетом. "Имамо велики број људи који имају неки облик инвалидности а који седе у кућама и нису ангажовани ни на који други начин", објашњава Пешић. 

Данијела се до сада пела на Проклетије, Радац и Витошу, а успоном на Елбрус сврстала се у категорију врхунских спортиста. Повратак из Аргентине планиран је за 5. март, до када ће, нада се, и тај врх дописати у своју спортску биографију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво