Директор "Спенса" се огласио поводом загађене воде у базенима

Директор "Спенса" Милан Јарић, који је јуче поднео оставку, огласио се саопштењем у ком је навео да преузима личну и моралну одговорност за проблеме са водом на базенима.

У саопштењу достављеном медијима се наводи да техничке службе "Спенса" даноноћно раде да систем почне несметано да функционише, да се успостави редован режим одржавања базена, како би могао безбедно да се користи.

Милан Јарић је навео да преузима личну и моралну одговорност за настајање проблема с поремећајем квалитета воде у затвореним базенима "Спенса".

"Упркос чињеници да настали технички квар који је узрокован дотрајалошћу опреме нико није могао предвидети, преузимам професионалну одговорност, јер, иако је Град Нови Сад са своје стране учинио све да се 'Спенс' финансијски опорави и обезбеди његово несметано функционисање како би наставио да врши своју функцију важног сервиса грађана Новог Сада, уз све наше напоре нису могли да се обезбеде сви неопходни услови на највишем техничком нивоу", саопштио је Јарић.

Додао је да су кварови на систему су могући и непредвидиви, али да као одговоран човек сматра да су изговори и оправдања у тако озбиљној ситуацији излишни и да је оставка најмање што дугује грађанима Новог Сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је затражио оставку директора Спенса, изјавио је да мисли да је Милан Јарић "објективно одговоран, а не мисли да је он субјективно утицао на то".

"Нисте предузели неке мере, нисте правовремено реаговали, нисте изашли пред лице јавности и одговарали. По мени су требали и директор 'Спенса' и градски већник за спорт и омладину да изађу, али не градоначелник. Али ја стално одговарам и за базен и за лежеће полицајце. То је мој посао и не бежим и не тражим алиби, али не знам ја да ли ради или не ради склопка", нагласио је градоначелник.

Институт за јавно здравље: Нема ризика од обољевања

У саопштењу Института за јавно здравље Војводине наводи се да се контрола здравствене исправности воде јавних базена спроводи у складу са Правилником о здравственој исправности базенске воде, којим су прописани микробиолошки и хемијски параметри за контролу здравствене исправности воде базена и показатеља квалитета базенске воде, као и број контрола.

Како се наводи, узорковање и анализа се раде акредитованим методама и не разликују се од међународних стандарда.

"Током претходног периода у води затворених јавних базена у Новом Саду није утврђена микробиолошка неисправност воде базена, што је од кључног јавно здравственог значаја. У погледу контроле хемијских параметара, утврђена је усаглашеност са прописаним нормативима, уз спорадична одступања појединих показатеља квалитета", истиче се у саопштењу.

Резултати последњих анализа воде јавних базена у Новом Саду, како се напомиње, показали су прекорачење прописаних вредности хемијског параметра.

"На основу научних процена, то не представља опасност по здравље људи, односно, при изложености утврђеним концентрацијама нема ризика обољевања грађана који су били корисници базена. Регистрована одступања хемијских параметара представљају потребу да се примене мере у складу с прописима", каже се у саопштењу.

Подсетимо, базен на "Спенсу" је затворен, након што је локални Радио 021 открио да ово предузеће није објавило тачну информацију о загађењу воде у базенима трихалометаном, врло опасним хемијским једињењем.

"Спенс" је као једини разлог за затварање базена у јавности навео хаварију на електромрежи, али нису споменули присуство опасне материје у води.

Олимпијски и дечји базен на "Спенсу" су затворени од петка, а јуче је затворен и олимпијски базен у Спортском центру "Слана бара".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво