Километар асфалтираног пута и утичнице без струје – добро дошли у Живковце

У селу Живковци код Љига, општина је до сада асфалтирала укупно један километар пут. У осталим деловима села где има асфалта, то су мештани сами плаћали. Иако највећи, лоши путеви нису једини проблем становника овог села. Постоји и дом културе који нема струју, али има нове утичнице и електроинсталације.

Село Живковци има цео километар асфалтног пута. Остатак чине земља и макадам. Један од мештана Владан Петровић каже да је то све што је учињено на локалним путевима у селу од стране локалне самоуправе и додаје да су путеви "као из неког прошлог времена".

Зима је блага, па свакодневни проблеми мештана не долазе до изражаја. У Живковцима живи око 500 људи и све их је мање. 

"Дешава се сваке године да се неколико породица са децом одсели због прилаза кућама. Деца иду у чизмама, каљава", изјавио је становник Живковаца Миломир Лукић.

У локалној самоуправи кажу да су у општини Љиг укупно асфалтирали 80 километара путева, а Живковцима је припао један. Најављују да ће у том селу бити још, можда, два километра асфалта.

"И у тој месној заједници Живковци смо асфалтирали километар и сваке године у то место уложимо између два и три милиона динара за санацију путева – да олакшамо живот свих грађана у нашој општини. Асфалтираћемо опет у свакој месној заједници по километар и по или два километра путева у наредном периоду", порчио је председник Општине Љиг Драган Лазаревић.

Дом културе у мраку 

У селу са читавих 1.000 метара асфалта не чуди што је дом кулутре у мраку.

Ипак, мештани тврде да је увођење електроинсталацијс плаћено још 2016. године и то пола милиона динара у две рате.

Утичнице су ту, али четири године касније, дом је и даље у мраку и нико га не користи.

"Двадесет две године откако је почела реконструкција и он још није приведен намени. Почела је да се ради струја 2016, наплаћена исте године – није завршена, није био надзорни орган, није извршен технички пријем и није прикључен на електромрежу", нагласио је мештанин Милован Лукић.

У Општини Љиг тврде да дом културе није у власништву Општине и да они са тим немају никакве везе.

"Тај дом није у власништву локалне самоуправе, већ земљорадничке задруге 'Качер', која је у стечају и ми нисмо у могућности да ту нешто тренутно урадимо, нити ми можемо да поднесемо прикључак за струју, пошто објекат није у власништву Општине Љиг. Оно што је у нашем власништву, ми то нешто санирамо, да не пропада. Оно што није, ми то не смемо да дирамо", истакао је председник Општине Драган Лазаревић.

Пола милиона динара узалуд потрошено 

Ипак, остало је нејасно зашто је Општина потписала уговор са приватном фирмом за увођење електроинсталација, а објашњење из Општине је, у најмању руку, изненађујуће – кажу да 2016. године нису знали да тај дом културе не припада њима.

На захтев грађана урадили су електроинсталације, кажу, из најбоље намере, а када су поднели захтев за увођење струје, сазнали су да тај објекат заправо није општински, већ припада задрузи.

Међутим, задруга је у стечају и не може да поднесе захтев за увођење струје. Тако је утичницама, кабловима, расвети уграђеној још 2016. године истекао и гарантни рок, а никада нису употребљени. Дом културе и даље у мраку и празан, а пола милиона динара потрошено узалуд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво