Блага зима није смањила потрошњу огрева

Упркос томе што је зима била блага, потрошња огрева била је на нивоу прошлогодишње. У односу на претходну годину потражња за пелатом је била већа али произвођачи бележе пад извоза.

Зима је при крају, баш као и залихе огревног дрвета у многим домаћинствима. Иако је зима топла, због хладних ноћи на подручју Пожеге, Ариља и Косјерића потрошња је била као и претходне грејне сезоне. Многи потрошачи су на време обезбедили довољно огрева.

"Око 27.000 кубика огревног дрвета. Једанаест хиљада и нешто у државним, а остатак у приватним. И то је негде око пет посто више него у 2018. години", каже шеф Шумске управе "Србијашуме" из Косјерића Предраг Станковић.

Док расте тражња дрвета, поједине приватне радње које продају угаљ имају све мање посла, док велика стоваришта још налазе пут до купаца.

"Већ сам и човек у неким годинама. Задовољавајуће је то. Деца су завршила своје школе, не зависе од мене, а некад се радило то много жешће и тражило се. Ове године, погодило се, поготово је смањена потражња, јер је зима била изузетно блага. За разлику од 2012., кад се угаљ није могао ни за злато купити кад је пао онај велики снег", објашњава продавац угља из Пожеге Владе Ђуровић.

Расте тражња пелета, који је практичнији за коришћење од угља, чистији је и мање загађује ваздух. Зато је на домаћем тржишту све више купаца, али произвођачи бележе пад извоза.

"Зима је а температура се кретала доста високо. С друге стране ми као један од већих произвођача пелета у нашој земљи, ми нисмо могли да пласирамо наше производе на Косово због познатог проблема са увођењем такси. А с друге стране такође постоји проблем увоза сировина и забрана увоза из Црне Горе", каже директор Фабрике пелета "Јела Стар" из Пријепоља Александар Милановић.

У марту већ стижу нове поруџбине за огрев. Произвођачи пелета се надају да ће ове године укидањем отежавајућих услова успети да се окрену и извозу. Повећање производње било би вишеструко корисно, посебно због отварања нових радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво