Лончар: Због коронавируса у Србији апсолутно нема места за панику

Због развоја ситуације са Ковидом-19, Србија је појачала надзор путника на граничним прелазима. Јуче је одржан хитан састанак радне групе Министарства здравља за контролу вируса. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да апсолутно нема места за панику која почиње да се шири и истиче да је ситуација у Србији далеко од алармантне.

Министар здравља Златибор Лончар објашњава да у овом моменту, по најновијим подацима, у Америци има 26 милиона оболелих од сезонског грипа, а од тога 14.000 умрлих, док се заражени новим коронавирусом у 98 одсто случајева излече без икаквих последица.

"Проблем имају само старији мушкарци који имају још нека додатна обољења. Везано за младе, људе средњих година и децу, прође и да не знају да су имали коронавирус", истиче Лончар.

Наглашава да то не значи да ће се надлежни опустити.

"Све мере које предузимамо, радимо да бисмо се спремили да одрадимо оно што струка налаже. Из тог разлога су наши свакодневни састанци и консултације са струком, Светском здравственом организацијом и људима који имају искуства", каже Лончар.

Упозорава да не може држава уместо грађана да пере руке или избегава одлазак у затворене просторе где има много људи.

"Ми се бацамо на глобалну политику, на теорије завере, али нећемо да кренемо од себе, да кажемо шта ми треба конкретно да урадимо у освом случају. Држава ради свој део посла, али молим грађане да одраде оно што је због њих, због себе и своје деце", истиче Лончар.

"Будите одговорни, испоштујте мере које препоручујемо"

Министар Златибор Лончар објашњава да су контролисани људи који долазе из Кине, што је проширено и на грађане који се враћају из Италије.

"Постоје различити алгоритми које морате да испоштујете. Тачно знате, када се те ствари укрсте, ко је интересантан, а ко не. Немојте да очекујемо да ће неко некога да јури да га прегледа. Ствар је да видимо шта ми можемо да урадимо", каже Лончар.

Апелује да грађани без преке потребе не иду у подручја где има грипа.

"Ако сте већ били, бар будите толико одговорни, па испоштујте мере које препоручујемо. Јавите се најближем Заводу за јавно здравље, реците да сте били и ако имате симптоме. Избегавајте контакт са људима. Немојте ићи са гомилом људи, а не знате да ли сте добили вирус или не. Можда вама не буде ништа, али можда код неке старије особе дође до последица", објашњава Лончар.

Апелује и да медији не шире дезинформације и лажне вести.

"Не може нико да гарантује да вирус неће доћи у Србију или да ће доћи данас, сутра, прекосутра... Али, све остало зависи од нас. Апсолутно смо спремни, али доста тога зависи од реакције", каже министар Златибор Лончар.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво