Мали: Модификоваћемо "швајцарску формулу", пензије ће бити веће

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће "швајцарска формула" за израчунавање пензија бити модфикована како би пензије биле што веће. Навео је да у уторак почиње исплата другог дела пензија већих за 5,4 одсто него прошле године.

Мали је корисницима Геронтолошког центра на Бежанијској коси рекао да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић у недељу о формули за обрачунавање пензија разговарали с председником Александром Вучићем.

Министар је нагласио да је "швајцарска формула" уведена како би пензије биле све веће и навео да су добили налог од Вучића да пензије не расту само по "швајцарској формули", него да она буде модификована како би пензије биле што веће.

Навео је да је циљ да 2025. године просечна пензија буде 440 евра што је, каже, дупло више него данас, када је просечна пензија око 230 евра.

"Можемо то да остваримо", поручио је Мали, који је са министром Зораном Ђорђевићем посетио Геронтолошки центар.

"Визија Србије 2025. је нешто што даје свима нама наду да ће наша држава бити модерно савремена држава у којој ће сви грађани бити задовољни у којој ће стандард бити на задовољавајућем нивоу", надовезао се министар за рад, борачака и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Према речима Малог, Србија је 2013. године била пред банкротом, суочена са великим изазовима, а данас је земља која је потпуно стабилна.

Данас су, каже Мали, јавне финансије потпуно стабилне, стопа раста економије је изнад четири одсто већ другу годину заредом, а суфицит у буџету бележи се четврту годину заредом.

Нагласио је да је највећи терет реформи које су почеле још 2014. године поднели најстарији суграђани, којима је захвалио у име председника Вучића и Владе Србије.

"Без вас, без тог терета који сте поднели, ми не бисмо данас били овде. Разлика је у томе што 2013. и 2014. није било одакле да се исплате пензије, јер је држава била пред банкротом, а данас имамо ситуацију да су пензије стабилне, да расту из године у годину", поручио је Мали.

У овој години је и за стандард пензионера, њихов опоравак у бањама и друге врсте помоћи издвојено 50 милиона динара више него прошле године. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво