Пола милиона људи у Србији на ивици сиромаштва, а четвртину хране бацимо

Иако се на планети произведе довољно хране за све, многи остану гладни због њене лоше расподеле. Неславни светски тренд прати и Србија. Док више од пола милиона људи живи испод линије сиромаштва, готово четвртину намирница бацимо. Невладине организације годинама траже од државе закон који би уредио поклањање хране.

Сува храна попут пиринча, тестенине и кекса се не квари одмах по истеку рока "најбоље употребити до" и зато је уместо уништавања треба усмерити у хуманитарне сврхе, сматрају у Наледу.

"Негде око 15 посто те укупне количине хране се баца не зато што је обавезно небезбедна и зато што није више за људску употребу него због начина на који је декларисана и то је на глобалном нивоу велики проблем, наравно и на нивоу Србије", каже Тиса Чаушевић из Наледа. 

Са роковима намирница попут млека и меса не може бити компромиса, сматрају стручњаци. Кажу да би се храна донирала брже и у већим количинама када би држава укинула ПДВ на ту друштвену одговорност. Имамо само једну Банку хране са лиценцом Европске уније. До ње годишње стигне око 1.500 тона хране коју донира тек 30 компанија.

"У овом тренутку то је довољно за нешто више од 8.000 људи. Најчешће су људи који можда немају никаква примања и којима је тај оброк најчешће једини у току дана који преко нас добију", објашњава Милан Вратинковић из Банке хране.

Банка хране однедавно нема магацин

Банка хране постоји 14 година. За све то време, кажу, нису добили ниједну донацију државе нити од неког јавног предузећа.

Однедавно немају магацин, раде као логистички центар, па донације зависе и од тога којом брзином су друге хуманитарне организације спремне да преузму храну и доставе је крајњим корисницима.

"Они су жељни свега, разних укуса, јер цео дан се њихова ужина своди на павлаку и хлеб. Али није само порука у енергетској вредности, него је и порука 'хеј неко брине о вама'", каже Александар Јањић из Центра за болести зависности "Дуга" у Новом Саду.

"Сматрамо да је много боље донирати те производе него их слати на уништавање, рецимо оне које су пред истек рока", сматра Марија Маловић из "Имлека".

Храну која мора имати декларацију могу донирати само произвођачи и трговци. Годишње бацимо око 250.000 тона. Штета није само хуманитарна и економска, већ и еколошка.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво