Трка Горске службе спасавања на Копаонику – окупљање свих генерација спасилаца

Горска служба спасавања обезбеђује четири скијашка центра у Србији. На Копаонику, Старој планини, Златибору и Дивчибарама. На Копаонику су најдуже, три и по деценије, од оснивања скијалишта. Зато се ту сваке године окупљају најбољи скијаши и спасиоци из земље и иностранства.

На први поглед забавна и атрактивна трка Горске службе спасавања првенствено промовише безбедност и указује на правила понашања на ски-стазама у зимским туристичким центрима. 

У трци учествује шездесет највештијих такмичара из Србије, али и из Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Румуније. 

Али их је много више овде на Копаонику, близу 300, јер не треба заборавити да су спасиоци не само добри скијаши, већ и искусни алпинисти, спелеолози, рониоци и параглајдеристи.

Драж таквих догађаја је и у окупљању свих генерација спасилаца, сарадњи и размени искустава са представницима из земаља у окружењу.

У просеку се дневно у свим зимским центрима збрине до десет повређених скијаша, међу којима често има и оних са тешким преломима.

Кажу да се у јеку сезоне, посебно овде на Копаонику, тај број удвостручи.

У току године као стратешки партнер Сектора за ванредне ситуације МУП-а, збрину више од хиљаду повређених на скијалиштима и неприступачним планинским теренима, уз педесетак спасилачких интервенција, претрага и акција у свим деловима земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво