Рекордна продаја аутомобила у Европи, шта се највише куповало

Европљани су прошле године купили 15,7 милиона аутомобила, али само 2,3 одсто на струју. Прошлогодишња продаја нових аутомобила на Старом континенту рекордна је у последњој деценији. Аналитичари кажу да су купци пожурили да искористе попусте које су дали продавци да би заташкали аферу са дизелом која је у Америци наплаћена милијардама.

У 2019. години у Европи је продато 15.757.412 нових аутомобила, што је за 171.452 возила више него у 2018. години.

Поједни продавци давали су попусте и до 8.000 евра и високе цене откупа старих возила само да их власници не би тужили због преваре са софтвером за издувне гасове, а неки су понудили и скупе преправке.

Очигледно су купци изабрали опцију један и дошли до боље опреме и нових возила много јефтиније него што су се надали.

Највећа тржишта и даље остају Немачка, Велика Британија и Француска, за којима следе Италија и Шпанија.

"Све што је било на залихама отишло је чак и са 30 до 40 одсто попуста само да се избегну колективне тужбе које би поједине произвођаче отерале у банкрот. Сви ће радо да искористе своју прилику, а то је била у 2019. години, јер после тога немогуће је покренути колективне тужбе", рекао је Денис Вираг, ауто-аналитичар.

Статистика бележи да је у 2019. продато 1.280.000 електрификованих аутомобила, у шта спадају и хибридни и чисто електрични модели. Од тог броја само је 356.300 потпуно електричних возила), што чини само 2,3 одсто укупне продаје нових аутомобила у Европи.

"Најтраженији електрични аутомобил на европском тржишту био је очекивано ‘Тесла модел 3’ са преко 95.000 испоручених примерака. Ипак, овај аутомобил је тек 51. по продаји у 2019. од свих модела у Европи", рекао је Хејг Стодард, новинар аналитичар.

Најпопуларнији су и даље SUV аутомобили, са чак 40 одсто тржишног удела, док су мали аутомобили заузели само седам одсто продајног колача.

Иако су генерално SUV модели најтраженији, најпродаванији ауто у Европи и у 2019. је Фолксвагенов "голф 7" – више од 400.000,  упркос томе што се више неће производити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво