Могу ли носиоци јавних функција у Србији да буду и чланови масонске ложе

Масонска афера потресала је Хрватску последњих дана, након признања државног тужиоца да је масон. После медијске хајке и, углавном, негативне реакције званичника – поднео је оставку. Од тада, актуелно је питање – коси ли се јавна функција са чланством у тајном удружењу и шта кажу прописи.

Столица државног тужиоца у суседству остала је упражњена. После јавног признања да је масон, Дражен Јеленић поднео је оставку.

"С обзиром да је гесло да само угледни људи могу постати чланови масонске ложе, морам признати да ми је, у том тренутку, с једне стране импонирало", рекао је Дражен Јеленић.

Недуго затим, влада је прихватила Јеленићеву оставку. Претходило је јавно негодовање, у чему су уједињени били чак и политички опоненти.

"Да смо то знали, не кажем да он не би био именован, али бисмо ту информацију третирали на одговарајући начин и решили бисмо то питање", рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Председник Хрватске Зоран Милановић је навео да велика већина разговара и борави у масонским ложама тајно.

"Ту се поставља сад питање коме си лојалан. Непотребно", навео је Зоран Милановић.

Све је почело од навода да је један лекар и масон, преко тужиоца масона, покушао да утиче на предистражни поступак против новинара који су га уцењивали. Свако има своју верзију приче, али јавност је поставила питање – да ли је тужилац лојалнији функцији или ложи.

"Уколико би се десило да је неко члан неке масонске ложе, неки судија и тужилац, а потом треба да одлучује о њему, сасвим би било логично да он у конкретном случају тражи изузеће", рекао је заменик председника Државног већа тужилаца Горан Илић. 

"Масонска ложа као и свако друго удружење"

Редитељ Александар Каришик, који је и аутор серије "Тајна друштва" наводи да је масонска ложа удружење као и свако друго.

"Ако смо ви и ја чланови удружења риболоваца и одатле се добро знамо – а ви будете на некој функцији, ја могу од вас да замолим. Али, оно што је прокламовано у масонерији је да је интерес ложе и јавни интерес једно исто. Они кажу, граде храм хуманости, а то подразумева и поштовање закона и неких моралних норми", казао је Александар Каришик.

Упркос прокламованим нормама, прати их глас да су моћници из сенке, властодршци у кецељама, белим рукавицама и лентама. Не памте се код нас афере сличне хрватској, али нека правила се подразумевају.

"Када ступате на дужност ви сте дужни да пријавите чланство у другим организацијама, изузев чланства у професионалним организацијама. Пошто се припадност масонске ложе не може приписати припадношћу професионалним организацијама свакако би било пожељно да се пријави та врста чланства", истакао је Горан Илић.

Масонска организација мора да буде регистрована

Александар Каришик је рекао да свака масонска организација мора да буде регистрована као удружење грађана.

"Може искључиво да делује легално, такав је случај у Хрватској, такав је случај у Србији и само по себи то не би смело да буде проблем", додао је Каришик.

Пракса европског суда за људска права у архиви има један случај - италијански судија жалио се због санкције министарства правде, пошто се сазнало да је припадник озлоглашене ложе П2. Суд је пресудио у његову корист.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво