Пашалић: Не смемо толерисати покличе против миграната

Не смеју се толерисати дискриминаторски покличи појединаца који подстичу расну, националну и верску мржњу, саопштио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Од почетка мигрантске кризе, Србија је показала спремност да сваком грађанину који се нађе на њеној територији обезбеди услове достојне човека и пуну заштиту његових права, поручио је Зоран Пашалић, реагујући на дискриминаторне изјаве упућене мигрантима у Србији, наводи се у саопштењу.

"Чињеница је да је кроз нашу земљу до сада прошло више од милион људи и деце и упркос толиком броју миграната потребна помоћ никоме није ускраћена", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана подсећа да је "у погледу спољних миграција, Србија традиционално емиграционо подручје, па и данас када је реч о њеним држављанима важи за подручје претежне емиграције".

"Управо због догађаја са којима се Србија суочавала у последњој деценији 20. века, посебно имајући у виду чињеницу да је преко пола милиона избеглица уточиште тада пронашло управо у Србији, не смемо толерисати дискриминаторске покличе појединаца који подстичу расну, националну и верску мржњу", поручио је Пашалић.

Како је додао, неко ко је преживео толико страдања, као што је случај са нашим грађанима, мора пронаћи разумевања за оне који се нађу у сличној ситуацији.

У Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним центрима и центрима за азил, велики број деце похађа предшколске и школске установе, а свим мигранитима је обезбеђена и здравствена заштита, наглашава Пашалић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво