Доња Битиња, Срби и Албанци покушавају да одбране реке

Представници нове косовске владе најавили су привремену обуставу радова на изградњи хидроелектрана на читавом Косову. Намера им је да поново разматрају документацију којом је одобрена градња више мини-хидроцентрала. Радови за неколико хидроцентрала почели су у општини Штрпце, где житељи – Албанци и Срби заједно месецима покушавају да одбране своје реке.

Забрана градње је најављена, али одлука још није донета. У Доњој Битињи, селу код Штрпца, радови на полагању цеви нису заустављени, а домаћинства су без пијаће воде.

"Воду већ три месеца немамо, ни кап воде. Сви пунимо флаше. Сад пустили воду од Лепенца, али то није чиста вода, ни стоа не сме да пије", каже Тахир Муамет, житељ Доње Битиње.

А вода из реке Лепенац треба да буде усмерена у цеви и онда у турбине за прозиводњу струје. Присуствовали смо покушају Албанаца и Срба у Битињи да спрече пролазак једне од цеви.

"Слобода кретања не сме да забрани никоме. Ово је спречавање слободе кретања, кривично дело", поручио је окупљенима Драган Ивановић, командир полиције у Штрпцу.

Након краће расправе пролазак камиона је ипак омогућен. Пролазак једне цеви међутим неће обесхрабрити житеље Доње Битиње да наставе да се боре да очувају природно багатство.

"Док можемо да се боримо, да се боримо, кад не – та да радимо више. Човек када нема никкаву подршку, када те општина не подржава, ни полиција не подржава, онда шта има више да се ради", истиче Ратко Сталетовић из Доње Битиње.

Општи је утисак да су дозволе за градњу изадате на штету животне средине. У Сиринићкој жупи инвеститори граде неколико хидроцентрала. Ризик је да већи део житеља подно Шар-планине остане без пијаће воде.

"Сви људи са којима ја разговарам са нестрпљењем очекују информацију да се прекине са изградњом мини-хидроцентрале на свим притокома уз реку Лепенац", наводи Добривоје Стевановић, житељ Штрпца.

Житељи Битиње готово свакодневно протестују, чиме су скренули пажњу новом саставу владе. Обишли су их представници министарства инфраструктуре и сугерисали им да најпре поднесу захтев за обуставу радова.

Из министарства инфраструктуре најављују да ће урадити анализу стварног стања на терену, критикујући одлуке претходне владе која је дозволиле изградњу хидроелектрана без поштовања закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи