Ризику од сиромаштва највише изложени млађи од 18 година

У свету се обележава Дан социјалне правде. Надлежни указују на чињеницу да око пола милиона људи у нашој земљи не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе.

Да је тешко, али могуће успети и изаћи на прави пут показали су Живојин, Љубина и Стефан. Све троје одрасли су у хранитељским породицама.

"Моја прича креће нормално као и свака нормална породица у Србији, живимо просечно и једна саобраћајна несрећа је утицала да ми се свет срушио. Међутим, уз помоћ Центра за социјални рад и њихову подршку и подршку хранитеља који су ми пружили да ништа не осетим, ја сам сада на другој години Високе медицинске школе на буџету", испричао је Стефан Јакић.

Љубина Којић, студенткиња Високе медицинске школе каже да њеном путу ту није крај.

"Он се наставља и ја полако корачам ка њему и волела бих да будете уз мене док идем тамо где ми је место", каже Љубина.

Своје место многи, ипак, нису пронашли. Према подацима заштитника грађана ризику од сиромаштва највише су изложени млађи од 18 година, а породице са троје или више издржаване деце, старији, болесни и незапослени често су у посебно тешком положају.

"Важно је да као друштво подстичемо солидарност и одговорност према онима који су најугроженији и који без помоћи шире друштвене заједнице не могу да реше своје основне егзистенцијалне проблеме", истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

На дискриминацију на тржишту рада упозорава повереница за заштиту равноправности. Највећи број притужби стиже због дискриминације приликом запошљавања.

"Ми смо започели, кад је у питању Министарство, првенствено на нормативно правним актима, измене допуне закона о социјалној заштити, породични закон, права детета, социјална карта, све оно што би требало да успостави на неки начин с једне стране увид, транспарентност правичност и праведност у раду и ономе како држава треба да се опходи", навео је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Светски дан социјалне правде обележава се како би се истакли проблеми сиромаштва, социјалне и економске искључености и незапослености.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи