Мање бирократије за грађане уз електронску управу

Захваљујући електронском повезивању Секретаријата за саобраћај Београда и е-Управе, пензионери и незапослена лица више неће морати да доносе папирне потврде и уверења приликом продужавања картица за превоз, а биће омогућен и електронски упис у школе и вртиће.

Сервисном магистралом односно путем који повезује 25 великих државних база убудуће ће путовати и систем за наплату превоза у Београду. То значи да ће пензионерима и незапосленима убудуће бити довољна само лична карта како би добили "бус плус" картицу. Нема више ни копирања личних карата.

"Ако се рачуна тих 500.000 фотокопија личних карата и 160.000 одлазака по уверења, то је 660.000 папира. То је уједно и толико сати које смо уштедели и два милиона евра уштеде у времену и папирима", казао је директор Канцеларије за електронску управу Михаило Јовановић.

Вожња градским превозом биће лакша и уз апликације које раде захваљујући повезивању података о кретању градских линија и Гугл мапа. У апликације које су део пројекта "Паметан град", Београд ће уложити и додатних 20 милиона евра. Неке од тих апликација утицаће и на животну околину.

"Једна од првих је апликација за садњу дрвећа коју ћемо представити у марту, апликација која ће бити доступна је да грађани се сами увере у загађеност", навео је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Од ове године, најављује премијерка, у потпуности ће бити омогућен електронски упис у школе и вртиће. То значи да родитељи више не морају да доносе лекарско уверење.

"Оно што је важно рећи да ћемо у наредна два месеца упутити позив свим градовима у Србији да се прикључе пројекту 'Паметан град'. Пројекат 'Паметан град' значи да користе ИТ технологије и модерне алате као што су сензори да имате све информације како тече живот у граду како би били ефикаснији", рекла је председница Владе Ана Брнабић.

Пројекат "Паметан град" између осталог предвиђа аутоматизација семафора како би се смањиле гужве у саобраћају или сензоре на контејнерима за боље а јефтиније комуналне услуге. У оквиру инвестиционог плана "Србија 2025" биће издвојено 40 милиона евра за "паметне градове".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво