Подунавље и источна Србија неоткривени туристички рај, захвалност ЕУ на подршци развоју

Председник Александар Вучић изјавио је да су исток Србије и Поморавље "бисери" наше земље и истакао да Србија без помоћи Европске уније не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије. Доње Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал, каже Сем Фабрици.

У оквиру Међународног београдског сајма туризма представљен је почетак пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам" у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 милиона евра за пројекте на истоку Србије. 

У фокусу пројекта је осам општина и градова у Источној Србији и Подунављу - Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек. 

Председик Вучић рекао је на представљњу да ће исток Србије другачије када сви ови пројекти буду имплементирани и додадо да ће се развити и друге гране, а не само туризам.

"Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац... Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте", рекао је Вучић.  

Оценио да ЕУ на паметан начин улаже новац у стратешки развој и туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно, како би Србија могла да привуче различите категорије људи да дођу на исток наше земље.

"Исток Србије и Подунавље су бисери Србије, које до данас нисмо искористили", рекао је Вучић.

Подсетио је да је уз помоћ ЕУ обновљена Голубачка тврђава и истакао да ће, када буду завршени пројекти, и Кладово, Неготин, Зајечар и други делови источне Србије, потпуно другачије изгледати.

"Ово што ради ЕУ откриће нам лепоте наше земље, да ми можемо да видимо колико нам је лепа Србија и шта можемо да урадимо за нашу земљу", рекао је Вучић, истичући да много грађана Србије није никада било на истоку земље.

Указао је да ће захваљујући овим улагањима доћи до процвата угоститељства у источној Србији, а да ће грађани тог дела земље видети да имају шансу да остану у својој земљи и да не иду у свет да тамо зараде хлеб.

"Молим људе да добро чују шта је све што хоћемо са овим новцем да урадимо. Нама остаје после да урадимо још, да привучемо људе из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, али и из целог света", рекао је Вучић.

На нама је да покажемо шта имамо 

Он је приметио да Немци, Аустријанци и Холанђани имају невероватну љубав према Дунаву, те да ће долазити све више код нас, овде ће оставити новац, а на нама је да им покажемо шта имамо.

"Ово је изванредна прилика да им понудимо нешто боље и више. Потрудићемо се да на овај новац додамо и сами још средстава, како бисмо поправили комуникациону инфраструктуру ка источној Србији, брзу саобраћајницу ка том делу земље", рекао је Вучић.

Поновио је да без ЕУ, како год то некоме непопуларно звучало, не бисмо могли овако нешто да урадимо, те изразио наду да ће европски партнери наставити да улажу у исток, али и у друге делове Србије, јер су, каже, прелепе и западна Србија, цело Подриње, југ земље...

Фабрици: Подунавље и источна Србије неоткривени туристички рај

Доње Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици додајући да ће се у наредне три године радити да се та туристичка дестинација представи Европи, али и остатку Србије.

Фабрици је казао и да већ четири године живи у Србији и да је то дивна земља која има јединствен туризам.

Културно наслеђе Србије је јединствено и ту смо да помогнемо да се ојача, казао је Фабрици и додао да је од како је реконструисана Голубачка тврђава било више од 150.000 посетилаца из целог света.

"Источна Србија није само богато културно наслеђе већ и божанствена природа, то је и регион вина, тако да планирамо и финансијски да помогнемо Рајачке Пимнице, које негује културу вина. Пружићемо тако свим туристима могућност не само да преспавају већ и да уживају у свим винским чарима овог краја", казао је Фабрици.

Отправница послова у амбасади Немачке у Београду Доротеа Гизелман је изразила задовољство што ГИЗ спроводи пројекат за развој српског туризма, подсетивши да се навршава 20 година немачко-српске развојне сарадње и да је у претходном периоду у фокусу била сарадња на јачању конкурентности привредног сектора, али и стварању бољих услова за живот становништва.

Министар Расим Љајић је захвалио представницима ЕУ и свима који су допринели реализацији пројекта, а посебно Министарству за европске интеграције који је партнер Министарству туризма и додао да је Србија једна од ретких земаља у региону у којој су туристички пројекти високо на лествици приориета. 

Иначе, "ЕУ за културно наслеђе и туризам" је део кампање и пројекта "ЕУзатебе" , који је усмерен развоју туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

Пројекат финансирају ЕУ са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи