Секретар о случају деце код Алибунара: Правда дотакла све чиниоце

Покрајински секретар за социјалну заштиту Предраг Вулетић каже за РТС да je надзор у случају напуштене деце код Алибунару показао непоступање струке.

Ванредни надзор утврдио је укупно пет пропуста у раду Центра за социјални рад у Алибунару који је био надлежан за шесторо деце која су осам месеци живела сама код Козјака.

Покрајински секретар за социјалну заштиту Предраг Вулетић каже да је правда дотакла све чиниоце.

Најважније је истиче, да су деца добро и да су здрава. Они су на прагу интеграције не само у дечјем селу, већ у систему дечјих права, напомиње Вулетић.

Указује да је у том случају изостала потпуна, али и одговарајућиа породична заштита детета.

"Закон о социјалној заштити каже да у случају да детету изостане породична заштита, ступа на снагу одговарајућа противтежа онога, односно оно што систем може да пружи, а то је безбедност, нега, здравствена и социјална заштита", напомиње покрајински секретар.

Подсећа да је утврђено непоступање од стране струке, стручних радника и органа старатељства – Центра за социјални рад у Алибунару.

Вулетић напомиње да секретаријат тражи и кривичну и правну одговорност свих у укључених у случај.

"Покрајинска Влада је затражила, односно иницирала да се разреши директор ако већ нема личне оставке и личног става", напомиње покрајински секретар додајући да је надзор извршен за 24 сата након што је Радио-телевизија Србије објавила причу.

Случај деце из Алибунара, истиче, мора да буде не само граница одговорности, већ и тачка људскости.

"Да сваки члан система поступа људски, у складу са одговорношћу. Ово мора да буде апел", каже Вулетић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара