Ко туристима сме да прича о историји Србије

Професор историје једне београдске основне школе добио је пре осам година позив Прекршајног суда у Београду зато што је одржао час својим ђацима на Калемегдану. Прекршај је био у томе што није био лиценцирани водич. Данас је све више туриста у Београду, али уместо водича, са њима су такозвани пратиоци група. Иако то није дозвољено, инспектори су немоћни.

Туриста у Београду је све више, а о знаменитостима и историји причају им, уместо наших лиценцираних водича, пратиоци групе.

"Имамо примере колега који су снимали стране водиче, пре свега из окружења – Албаније, Хрватске, дакле тамо где имамо и политичка неслагања, који фалсификују део историје који се односи на период бивше Југославије и послератно време. Доводимо у заблуду те туристе који долазе, и не контролишемо проток информација", истиче директор Јуте Александар Сеничић. 

То нигде у свету није дозвољено, а казне које се наплаћују када водиче открије туристичка инспекција крећу се од неколико стотина до неколико хиљада евра, и печат у пасошу. Два значе забрану уласка у земљу.

У Турској су отишли корак даље, зна се да лиценцу нема онај ко не носи кецељу.

"Ми смо добили из Словеније допис њиховог министарства са свим информацијама – ко и како може да ради као туристички водич у Словенији. Нека то буде први корак, да ми упутимо према министарствима, туристичким агенцијама, привредним коморама такво обавештење и ставимо казнену клаузулу", наводи проф. др Снежана Штетић из Удружења туристичких водича Србије.

И држављани ЕУ могу да буду водичи

Закон о туризму прописао је да посао туристичког водича могу да обављају и наши и држављани Европске уније ако по нашем програму пред комисијом Министарства трговине, туризма и телекомуникација положе испит.

Прописана је и новчана казна од 150.000 до 350.000 динара, али инспектор није овлашћен да изриче казне на лицу места, већ подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

У Јути кажу да је време да се оснује туристичка полиција.

"То је посебан део у оквиру полиције који се са туристичком инспекцијом бави сузбијањем сивог и црног тржишта у туристичком пословању", каже Сеничић, док Снежана Штетић појашњава да туристичка инспекција, за разлику од полиције, не може да узима личне карте и пасоше.

У 2019. три милиона туриста у Србији 

Прошле године Србију је посетило три и по милиона туриста и остварено је више од десет милиона ноћења па нас је Европска туристичка комисија сврстала у пет врхунских земаља.

Најбројнији су били Кинези, Немци, Руси. Међутим, због епидемије коронавируса ове године, бројке ће свакако бити мало другачије.

"Сама чињеница да у јануару и фебруару имамо смањени број кинеских туриста, одразиће се на укупан реузлтат, а не знамо колико ће трајати та криза", навела је директорка ТОС-а Марија Лабовић.

Ако се инспекторима не дају већа овлашћења и не организују сталне контроле на местима која обилазе страни туристи, ситуација ће бити само лошија.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво