Планови за чистији ваздух: Београд без аутобуса на дизел, паметне раскрснице

Радна група за заштиту ваздуха у Србији предложила је низ мера, међу којима су и изградња звучног зида са маховином, умањење пореза на имовину за грађане који живе у енергетски ефикасним зградама, уградња још три пуњача за електрична возила.

У плану је да Београд за седам година у градском превозу више нема ниједан аутобус на дизел гориво, јер би у том периоду требало да сви буду замењени електричним аутобусима или оним са хибридним моторима, речено је на састанку Радне групе за заштиту ваздуха, којем је председавала премијерка Ана Брнабић.

Када је реч о путничким аутомобилима, Влада Србије ће до краја фебруара обезбедити услове за субвенционисану куповину електричних и хибридних возила.

Такође, планира се изградња још једног звучног зида са маховином, поред постојећа два, и то на потезу од Студентског града ка Центру Сава.

Разматра се умањење пореза на имовину за грађане који живе у енергетски ефикасним зградама и умањење доприноса онима који планирају да граде такву врсту зграда.

На састанку је речено и да се очекује да Београд буде лидер у Србији на том пољу.

У плану је и расписивање тендера за успостављање превоза рекама, потом за набавку 520 аутобуса на гас у наредних пет година, да се на 190 хектара градске површине засади милион стабала и да се, у оквиру пројекта "Паметни градови", на више од 300 раскрсница у Београду угради адаптивни светлосни систем који сам регулише дужину зеленог светла у зависности од густине саобраћаја.

Прва таква раскрница, од укупно 98 колико се планира у овој години, требало би да буде на потезу Улице Димитрија Туцовића.

На ауто-путевима се планира уградња додатна три пуњача за електрична возила и ширење електронске наплате путарине, с обзиром на то да је анализом установљено да две трећине странаца и све већи број грађана Србије користе управо такав начин плаћања путарине, што значајно смањује време задржавања на наплатним рампама.

Када је реч о индивидуалним ложиштима, котларницама и топланама на мазут и угаљ, које домаћинства и градови у земљи користе за грејање, премијерка Брнабић је рекла да би била изузетно задовољна уколико их до 2025. године више не би било, јер би то значило, каже, да су и грађани и привреда прешли на друге врсте горива, која су еколошки прихватљивија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи