Деца на Голији кроз сметове ишла на коњима, носили помоћ комшијама

Протекле седмице на Голији су због великих снежних наноса бројна села била одсечена од света. Да би комшијама из суседних села притекли у помоћ, једанаестогодишња Мира и петнаестогодишњи Ђорђе Ресимић кроз сметове, као прави хероји ивањичке планине, пробијали су се на коњима.

Путеви су сада прочишћени, а снег је на многим местима окопнио. Ипак, до домаћинства Ресимића екипа РТС-а није успела да стигне аутомобилом.

Пред њу су изашли на коњима, баш као што су радили и протеклих дана по снежним падинама Голије.

"У суботу смо ја и тата пошли. Велики снег је нападао преко ноћи и понели смо баби овде у селу лекове. Била је болесна и није могло да се иде с колима. Ја сам узео коња и изашао после пред тату", прича Ђорђе.

Завејаним комшијама у суседном Братљеву и Ковиљу брат и сестра су носили лекове, храну и основне намирнице.

"Кад је био велики снег, када треба некоме нешто да се однесе, ја узјашем коња и идем. Није тешко. Њега највише волим, зове се Вранац, јашем га од своје седме године. Боље ми је да идем на коњу него пешке и много га волим", каже Мира.

Иако је невреме прошло, Мира и Ђорђе нису престали да са стричевима обилазе планинске засеоке.

"Ако је велики снег ја не стављам седло, само узду. Они су мирни коњи, неће да ударе, да уједу или обале", рекао је Ђорђе.

Било би лакше да има асфалта 

У Ерчегама и околним селима углавном су старачка домаћинства. До многих се зими једино може трактором, на коњима или санкама.

"Слаби смо с путевима, најбоље средство је коњ", истиче Милутин Ресимић.

Раде Ресимић наводи да би било добро када би се асфалтирало до Ерчега, али и када би се поправили путеви који иду кроз села.

"Више би народа имало и више би народа и сејало малине и бавило се пољопривредом", рекао је Раде.

Сваки слободан тренутак Мира и Ђорђе проводе у селу. Помажу, чувају овце и са коњима се радо друже. Зато им није тешко да комшијама притекну у помоћ и савладају снежне препреке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво