Последње припреме пред почетак пролећне сетве, шта ратари треба да знају

Пред ратарима широм Војводине најзначајнији је посао у току ове године – приводе се крају последње припреме пред почетак пролећне сетве. Само на подручју пет општина Средњег Баната овај посао треба да се уради на површини од 200.000 хектара, као и претходних година готово једна половина припашће кукурузу, затим сунцокрету, соји, шећерној репи.

Неоубичајено лепо време током јесени и зиме омогућило је банатским ратарима да на време заврше дубоко зимско орање, док су пре самог орања по препоруци стручне службе узели узорак земљишта и уредили анализу ради адекватне примене и уштеде у коришћењу ђубрива.

Стручњаци и овога пролећа саветују ратаре да посебну пажњу посвете плодореду, да воде рачуна који усеви се могу садити након којих и због чега.

Пољопривредни произвођач Огњен Рацков испоштовао је све агротехничке мере и спремно дочекује пролећну сетву.

"Ниво цена је остао на бази прошлогодишњих цена, тако да ту не долазимо до неких калкулација, поскупљивања трошкова производње. Једино што и даље апелујемо је да то неко дизел гориво, које би могли ми пољопривредни произвођачи да набавимо по повлашћеним условима за сетву. Опредељујемо се највише за кукуруз који се показао у пар година добар што се тиче приноса, биће заступљено и нешто уљарица, значи то је сунцокрет на овом терену код мене конкретно тако да ћемо га сејати и у наредном периоду. Значи набавка ђубрива и семе и припрема за пролећну сетву", каже Огњен Рацков из Зрењанина.

Рацков ће ове године засновати производњу на 60 хектара сунцокрета и 60 хектара кукуруза.

За овај посао добро су се припремили и у земљорадничким задругама.

"Ми ћемо ове године засејати око 120 хектара са пролећним културама. Још у децембру месецу почели смо са плановима и припремама за предстојећу сетву, тако да је већ набављено минерално ђубриво уреа, ових дана почиње да стиже семе кукуруза тако да очекујемо негде до средине марта месеца да ће сав репроматеријал бити код нас а полако чим се укажу временске прилике почећемо да припремамо и механизацију која је потребна и чекаћемо погодан моменат, када се земљиште добро просуши да се може ући у њиве и почети са припремом", напомиње Војислав Тркуља, директор ЗЗ "Бранко Глеђа" Вишњићево.

Указује да су цене ђубрива и нафте на нивоу прошлих година.

"Неких повећања имамо код кукуруза што је сваке године поготово када се ради о увођењу нових хибрида, нових сорти, оне су нешто веће него цене старијих хибрида", наводи Тркуља.

У зависности од култура које се сеју и од температуре ваздуха, зависиће и време сетве. Прво се сеје луцерка затим шећерна репа, сунцокрет, соја па кукуруз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво