Професор Лазар Давидовић: Одавно прошло време хирурга који су појединачно могли све да лече

Орден Карађорђеве звезде установљен је 1904. године, тачно век после Првог српског устанка, и до Другог светског рата био је највише одликовање. Тако је и данас – то је највиша државна почаст. Од суботе, Карађорђева звезда је у рукама и на грудима професора Лазара Давидовића, директора Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије. Давидовић каже за РТС да највеће медицинске проблеме данас могу да решавају мултидисциплинарни тимови који су састављени од стручњака различитих профила.

Лазар Давидовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да није сигуран да су се утисци слегли, али је, напомиње, свестан чињенице да је то највеће призање у његовој професионалној каријери. 

"Председник Републике Александар Вучић, који је на овај начин препозано и вредновао мој рад, учинио ми је изузетну част. Али посао који ја радим није посао појединца, то је посао великих тимова. Ја имам част, задовољство и привилегију да деценијама већ радим са изузетно стручним, квалитетним и вредним људима. Ово није признање само мени, ово је признање њима. Признање ће за мене представљати додатни подстрек и обавезу да наставим у истом маниру", рекао је Давидовић.

Лазар Давидовић је 20 година на челу Клинике за васкуларну хирургију, а од краја прошле године је и инострани члан Руске академије наука и уметности.

То све може, каже, искључиво и само ако се тимски ради.

"Време хирурга који су појединачно могли да лече све одавно је прошло. Данас највеће медицинске проблеме могу да решавају мултидисциплинарни тимови који су састављени од стручњака различитих профила. Када је у питању васкуларна хирургија, то су радиолози, ангиолози, трансфузиолози, васкуларни хирурзи. Понављам, срећан сам што у нашој кући постоји један такав тим. Ти тимови данас много успешније него раније лече обољења крвних судова која су била или тешко излечива или апсолутно неизлечива", истакао је Давидовић.

Више него адекватан однос младих људи за васкуларну хирургију

Професор Давидовић био је први специјалиста васкуларац у некадашњој Југославији, а после и први доктор наука за васкуларну хирургију.

"Специјализацију из васкуларне хирургије увео је на Медицински факултет у Београду пре неколико деценија професор Слободан Лотина, мој највећи учитељ. Био је велики визионар и, захваљујући њему, и постдипломска настава и супспецијализација су се развиле. Са великим задовољством морам да констатујем да постоји више него адекватан интерес младих људи за ову област медицине, и то изузетно квалитетних младих људи, захваљујући кампањи коју води Министарство здравља. Ми смо у протекле две године добили и неке од најбољих студената својих генерација. Очекујемо да ће се они додатно обучити и усавршити", навео је Давидовић.

Према његовим речима, у васкуларној амбуланти прегледано је у 2019. више од 55.000 болесника.

"То је више од једног Аранђеловца. Урађено је 25.000 различитих ултразвучних прегледа захваљујући доктору Драгану Васићу и његовим сарадницима. Урађено је више од 2.500 оперативних захвата, од чега далеко највећи број су они најсложенији – операције на каротидним артеријама и операције на различитим сегментима аорте", истакао је Давидовић.

Четири генерације васкуларних хирурга

Долазе и будуће колеге из страних клиника на едукацију у Клинику за васкуларну хирургију.

"Сада се код нас налази један млади италијански хирург, доктор Фарина из Палерма", навео је Давидовић.

На Клиници, како је напоменуо, постоје четири генерације васкуларних хирурга.

"Ја припадам оној најстаријој генерацији. Затим долази једна друга генерација која одавно није будућност Клинике, она је садашњост. Ти људи су компетентни да изводе најсложеније васкуларне операције, а затим долазе још две генерације које су на путу да такве постану", казао је Давидовић.

Хитне операције се не могу предвидети 

Додаје да би лично желео да настави развој најкомплексније васкуларне хирургије, а то је хирургија торакоабдоминалне аорте која ја постала рутина.

"Ми смо прошле године од стране професора Роберта Кијезе уврштени на листу европских центара које ове процедуре раде рутински – Лондон, Париз, Мастрихт, Милано, Есен. Сложићете се, једно респектабилно друштво. Циљ је да што већи број младих људи буде компетентан да изводи ове процедуре и да технолошки не заостајемо за центрима који то раде. Ту нам помажу Клинички центар и Министарство", навео је Давидовић.

Данас, наводи, неће бити у операционој сали, али је дежурни лекар, доцент Кончар, урадио је са сарадницима четири хитне операције током јучерашњег дана.

"Хитне операције су нешто што се не може предвидети, а посебно не колико ће оне бити сложене. Поред лекара, на Клинику су у датом моменту морали да дођу још неки млади људи који су у то били укључени", казао је Давидовић.

Према његовим сазнањима, како је истакао, сви оперисани пацијенти су у сасвим задовољавајућем стању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара