Кроји се нова платформа образовања, шта очекује ђаке и професоре

Министарство просвете, науке и технолошког развоја започело стручне консултације о оквиру за израду Стратегије развоја образовања и васпитања до 2030. године. На предложену платформу сви заинтересовани треба да дају свој суд, мишљење и предлоге.

Нова стратегија предвиђа да у наредних пет до седам година 95 одсто деце узраста три до пет и по година требало би да буде у вртићима. Оне нешто старије, основце, очекује чешћа провера знања, како не би мислили да су успешнији него што јесу.

"Ако хоћемо стратегију засновану на знању и квалитету, онда морамо за то да направимо алате и инструменте. Да би мала матура била добра, ми не можемо да чекамо осам година да кандидат ту у задњем неком цугу реши неке своје дилеме. Ми морамо да имамо национална тестирања одмалена", каже министар просвете Младен Шарчевић.

Професори кажу да је за нову стретегију пре свега потребно обезбедити новац како би била сврсисходна и успешна.

"Ја ћу само подсетити да је требало 2020. да за образовање издвајамо шест одсто од бруто националног дохотка, а ми смо и даље на 4,15, а у оквири тога нам је и наука", каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

"Без обзира на нашу жељу да повећамо квалитет школе, све док не нађемо механизам да запослени, односно носиоци реформи не осете реформу као своју, неће бити задовољавајућих резултата", рекао је проф. Томислав Живановић, председник ГСПРС "Независност".

Еснаф сматра да је пре свага важно да се стратегија бави људима у систему и прилагоди потребама развоја друштва.

"Неће нам бити лако да у наредних десет година претпоставимо која ће занимања бити приоритетна, која ће можда бити мање интересантна у односу на данашњи период, али је свакако значајно да образовање прилагодимо потребама развој друштва", каже проф. Данимир Мандић, декан Учитељског факултета Универзитета у Београду.

Наредних месеци биће представљени планови за средње и високо образовање, за ученички и студентски стандард и финансије, како би стратегија могла да се усвоји током јесени.  

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво