Место на ком се деца без родитеља не раздвајају

Директорка хуманитарне организације "СОС Дечја села" Весна Јокановић каже да, иако нису укључени у причу о збрињавању малишана из Козјака, имају сличне примере помоћи деци.

Осам месеци шесторо деце живело је само у трошној кући без основних услова за живот у Новом Козјаку код Алибунара.

У петак су пребачени у Дечје село у Сремској  Каменици где се ради на процени њиховог здравственог стања и интегрисању са осталом децом.

Надлежни кажу да ће покушати да омогуће да деца остану заједно. Једно од места на којима је то могуће је и "СОС Дечје село Краљево". 

Tамо се деци пружа нови дом у којем одрастају са СОС родитељем, и биолошком и СОС браћом и сестрама. Биолошка браћа и сестре остају заједно у истој СОС породици, што представља кључну предност бриге у породичном окружењу у односу на друге облике заштите.

Директорка те организације Весна Јокановић каже да је то јединствен облик социјалне заштите у нашој земљи, који није препознат од стране државе, а финансира се уз помоћ компанија и добрих људи.

Иако нису укључени у причу о збрињавању малишана из Козјака, ова организација има сличне примере помоћи деци, нарочито о бризи више браћа или сестара.

"Деца из Козјака би моглa да остану код нас заједно јер смо ми управо прављени за бригу о бројној породици", каже Весна Јокановић.

Највећи изазов деци представља период осамостаљивања и запошљавања, па се организација труди да деци из хранитељских породица створи услове да лакше дођу до посла за шта је потребна психолошко-социјална подршка, истиче Јокановићева.

СОС родитељ живи заједно са децом, усмерава њихов развој, води домаћинство и поштује породичне везе сваког детета, њихове културне корене и религију. 

Конкурс за СОС родитеље увек је отворен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво