Покрајинска инспекторка: Надлежни ће се трудити да деца остану заједно

Случај шесторо деце из Новог Козјака код Алибунара снажно је одејкнула у јавности. Стотине људи се јавило се РТС-у да помогне у новцу, намирницама, а појединици су се нудили да изграде и нову кућу. Покрајинска инспекторка социјалне заштите говори за РТС која институција је затајила у ланцу одговорности.

Осам месеци шесторо деце живело је само у трошној кући без основних услова за живот у Новом Козијаку код Алибунара.

Од среде када је РТС објавио причу о напуштеним малишанима, стотине људи се јавило за помоћ.

Деца су у петак пребачена у Дечје село у Сремској Каменици где ће се радити на процени њиховог здравственог стања, интегрисању са осталом децом, а потом и њиховом збрињавању.

Гостујући у "Београдској хроници", покрајинска инспекторка социјалне заштите Маја Раљић рекла је да нису били спроведени поступци у циљу заштите деце.

Како додаје, тек ће се утврдити и да ли је Центар за социјални рад у Алибунару покушао нешто да предузме.

Према њеним речима, запослени у Центру подлежу материјалној и кривичној одговорности.

"Запослени ће изаћи пред Етички оброр и надлежну комору, јер за посао који обављају морају имати лиценце", објашњава Раљићева.

Породични сарадник је два месеца радио са породицом, а онда је укинут јер, како тврде из Центра, за то више није било новца.

"Тај породични сарадник требало је да обавести надлежне да са том породицом не може да се ради и да децу треба збринути", указује Раљићева.

Раљићева тврди да Секретаријат није знао раније за случај деце код Алибунара.

"Центар за социјални рад имао више механизама на располагању"

"Ми смо као Секретаријат одмах на основу сазнања да се деца налазе у тако тешком положају спровели контролу – инспекцијски и стручни надзор. Секретаријат није знао да Центар за социјални рад Алибунар има такав проблем", наводи Раљићева.

Указује да Центар за социјални рад Албунар није био дужан да обавештава Секретаријат већ да спроведе неке од механизама које је имао на располагању за осам месеци колико су деца живела сама.

Раљићева потврђује да ће Дечје село у Сремској Каменици бити привремена адреса за шесторо браће и сестара из Новог Козјака.

"Морали смо да им нађемо смештај где ће сви бити заједно, а то је Дечје село. Даљом обрадом ћемо видети, то је привремени смештај", каже Раљићева.

Какo истиче, разматра се који је најбољи интерес деце, а надлежни ће се трудити да остану заједно.

Мајка деце је привремено лишена родитељског права над децом, а отац је у затвору.

"Тек ће се одлучивати о томе да ли ће се против родитеља покренути поступак за одузимање старатељства", наглашава Раљићева.

Раљићева наводи да ће се у року од месец дана решити питање законског старатеља деце чиме ће се створити могућност да се отвори рачун за помоћ и каква врста помоћи ће моћи да им се упути.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво