Вулин: Модернизацијом јачамо артиљерију

Србија је у стању да модернизује наоружање које већ има и да га подигне на светски ниво, захваљујући томе што има домаћу памет и домаће знање, поручио је министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је обишао припаднике Мешовите артиљеријске бригаде, који се обучавају на новоусвојеним средствима наоружања и војне опреме, саопштило је Министарство одбране.

"Род артиљерије је у свакој војсци један од најважнијих њених делова, ударна песница сваке војске. Артиљерија се модернизује, напредује и као што видите, наши системи веза, наш систем осматрања, наш систем извиђања и наш систем дејствовања моћи ће да се мери са најсавременијим армијама на свету", истакао је Вулин.

Захваљујући томе што има домаћу памет и домаће знање, додао је министар, Србија је у стању да модернизује то што већ има и да то подигне на светски ниво, да може да се мери са било којом војском, а да то не плаћа десетинама и стотинама милиона евра.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић најавио је да се током године планира завршетак напора на развоју нових артиљеријских система, а реч је о једном новом средству и једном новом оруђу, као и о неколико типова муниције повећаног домета и ефикасности, чиме би се тај процес завршио.

Потпуковник Дејан Цаковић, руководилац обуке за припаднике мешовите артиљеријске бригаде, истакао је да је Војнотехнички институт током прошле године завршио развој артиљеријских средстава која су данас приказана.

"Командири батерија су се обучавали за рад на командном извиђачком возилу артиљеријске батерије, рачуначи су се обучавали за рад на Универзалној покретној рачуначкој станици, командири оруђа су се обучавали за рад целе посаде на дигитализованом ‘Огњу‘", навео је потпуковник Цаковић.

Обиласку су присуствовали и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић и командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Новица Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво