"Ниш експрес" укинуо бројне линије на југу земље, хиљаде мештана остало без превоза

Једини аутобуски превозник на југу Србије "Ниш eкспрес" од септембра прошле године драстично је смањио број полазака ка многим местима у Топличком округу. Најтежа је ситуација у општини Куршумлија, где су од шест главних линија укинуте четири. Последице овакве одлуке трпи неколико хиљада мештана, као и гости Луковске Бање, који су изложени додатним трошковима.

Мештани поткопаоничких села Мрче и Штаве деценијама су маштали о квалитетном путу, који би их повезао са општинским центром.

Када је прошле године асфалт коначно стигао, понадали су се да ће и аутобуси поново саобраћати до њих, али су они, без икакве најаве, укинути и до Луковске Бање.

"Наопако, док је био лош пут, аутобус је ишао, сад кад има асфалт к'о магистрала, нема превоза", каже мештанин Мрче Милош Недељковић.

Милија Гавриловић из Штаве прича да је и до села раније ишао аутобус, а сада не иде ни до Луковске Бање.

"Никакав превоз немамо, плаћамо такси, наручујемо, зовемо, довозе нас, одвозе нас, то је јако скупо", каже Милија Гавриловић.

Принуђени су да пешаче и до посла, али је највећи проблем здравствена заштита у четрдесетак километара удаљеној Куршумлији.

"Па узимају по 2.000, по 2.000 такси, али шта ће, ко има болесног, мора да оде до доктора", каже Драгојло Милетић из Штаве.

Ситуација је неодржива 

У Луковској Бањи, која је последњих година једна од најпосећенијих туристичких дестинација у земљи, кажу да је оваква ситуација неодржива.

"У самој Бањи и околним местима живи око 500-600 становника, успут још неких хиљаду становника, на жалост када неко позове и каже 'како ћу да дођем до Луковске Бање, којим превозним средством', ми му кажемо нема ниједно превозно средство", указује Горан Стевановић, председник МЗ Луковска Бања.

Општина Куршумлија, која по закону има надлежност да уређује и обезбеђује локални превоз, у буџету нема осам милиона динара, колико је "Ниш експрес" годишње тражио за одржавање појединих аутобуских линија.

"Било је неких разговора да субвенционишемо, међутим то су тако велики износи новца, да ми у овој ситуацији немамо једноставно такве могућности", поручује Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Да подсетимо, у предузећу "Ниш експрес" из Ниша РТС-у су тада као разлоге за гашење великог броја линија навели нерентабилност због малог броја путника, али и неспремност локалних самоуправа на југу Србије да субвенционишу превоз, као што је то, како тврде, пракса у неким другим општинама и градовима у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво