Светски дан радија – како се најстарији електронски медиј сналази у ери интернета

Данас се обележава Светски дан радија – празник установљен 2011. године као сећање на 13. фебруар 1946. године, када је први пут емитован програм Радија Уједињених Нација. Радио Београд овај светски дан обележава – светски.

У РТС Клубу уживо је емитован Јутарњи програм Радио Београда. У 21. веку, у време нових технологија, радио је постао видљив, истакла је уредница "Новости дана" Радио Београда Наташа Ракетић.

"Идеја је да у овим новим, модерним временима будемо доступни нашим слушаоцима и преко ФМ мреже, и преко телевизије и захваљујући свим новим технологијама које Радио Београд свакако користи", рекла је Ракетићева.

Најстарији електронски медиј у ери интернета се сналази управо на интернету – постоје четири веб радијска канала, где се слушаоцима нуде тематски садржаји.

"Знамо да наши слушаоци понекад воле да слушају само џез, некада само народну музику. Бројне емисије су на подкасту доступне преко наше мултимедијалне платформе РТС Планета", изјавила је Ракетићева.

Радио Београд је основан 1924. године и један је од најстаријих радија у Европи.

Министарство културе одредило 30 милиона динара за развој радија

Иако су радију, услед развоја технологије, предвиђали нестајање, радио не само што није нестао већ је доживео велике трансформације и заузима једно од најзначајнијих места у информативном систему Србије, навео је у саопштењу државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић.

У саопштењу се додаје да Министарство културе и информисања прати потребе радија, јер сматра да постоји простор и жеља за његовим унапређењем.

"За суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за радио у 2020. години Министарство културе и информисања определило је 30 милиона динара и настојаће да тај износ временом повећава", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара