Шта недостаје Руднику да би привукао више туриста

Природне лепоте Рудника, планине на само сто километара од Београда, још нису довољне познате, нити су искоришћене све могућности за туризам. За боље представљање и развој рудничког краја потребна су нова улагања.

Најлепша планина Шумадије најбоље се упознаје у ходу. Обележене су бројне планинарске стазе и стазе здравља, па у лепоти шумовитог Рудника уживају заљубљеници у природу, уз одмор у сеоском амбијенту готово нетакнутог планинског краја.

"Првенствено им се допада свеж ваздух на Руднику и допада им се поглед, после тога наша храна – јунетина испод сача, лепиње са кајмаком и пршутом, све домаће", објашњава Данка Петровић са Рудника.

Ваздух опија, а поглед са рудничких врхова заиста оставља без даха. Рудничани кажу да током године имају велики број и сунчаних и снежних дана.

Ту се укрштају ветрови, а осам врхова је изнад хиљаду метара надморске висине. Зато је Рудник проглашен за ваздушну бању још 1922. године.

"И од тада су почели знаменити Београђани да долазе и да граде своје виле и летњиковце на Руднику и зимовнике, па су преко зиме боравили на скијању, а преко лета на летовању", прича хроничар Рудника Момчило Пауновић.

Рудник је препознатљив на туристичкој мапи Србије јер већ има велики број сеоских туристичких домаћинстава који радо, више од деценије, дочекују госте.

"Локална самоуправа планира изградњу отвореног базена, а планира се изградња визиторског центра на Руднику. То би у свакој варијанти комплетирало понуду, туристичку понуду Рудника, самим тим би он био интересантнији и лепши за наше госте", истиче директор Туристичке организације Горњи Милановац Десимир Ћаласан.

Богат шумама и изворима Рудник чува предања и историју. Познато је да је у средњем веку био важан рударски, трговачки и стратешки центар.

На тај период подсећа и споменик природе Острвица где је на остатку разорене вулканске купе постојало војно утврђење.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво