Зашто нико није обавестио Анђелу да јој је отац преминуо на улици

Када се догоди да особа премине на улици, процедура је прилично јасна – грађани обавештавају Хитну помоћ, они полицију, а полиција породицу. Зашто није било тако у случају Анђеле Радоњић чији је отац преминуо испред Београђанке?

Анђелу Радоњић је као и сваког претходног јутра отац испратио на посао, па кренуо у набавку. Када се после подне вратила, није га затекла у стану.

Често је ишао на представе и концерте, али пошто се није појавио ни током ноћи, у шест сати следећег јутра позвала је полицију.

"Питала сам да ли се нешто десило, да ли је неко лице пријављено под тим именом и презименом, међутим, добила сам негативан одговор и уједно савет да се обратим Хитној помоћи. На позив Хитној помоћи сам добила одговор да позовемо све дежурне болнице, да би ми рекли да ли је неко лице под тим именом и презименом пријављено", прича Анђела.

Позвали су све болнице, а како га нису нашли, отишли су у МУП да пријаве нестанак. Тек ту сазнају да је отац преминуо дан раније, на улици.

Увиђај је урађен, али полиција породици није јавила шта се догодило. Нису знали да им кажу ни где се тело налази – у капели или Институту за судску медицину, ни где је његова торбица, ни зашто породицу нису обавестили.

Одговор су потражили и код инспектора на Врачару који је радио увиђај.

"Добили смо одговор да је наш отац преминуо на углу Улице краља Милана и Ресавске и да је то општина Врачар. Они нису били у могућности да нас обавесте о смрти, јер је стан у којој је живео, педесет метара ниже, у надлежности полиције Савског венца", рекла је Анђела.

На терен излазе Хитна помоћ и полиција 

А по службеној дужности, када на јавном месту неко премине, излазе Хитна помоћ и полиција.

"Дужни смо да обавестимо полицију, ако није присутна. Сачекамо долазак полиције, предајемо констатацију и лекарски извештај. Они даље спроводе процедуру. Излази истражни судија који ће утврдити да ли ће пацијент ићи на обдукцију, или ће га одвести у капелу", објашњава др Владимир Симић из Хитне помоћи.

У МУП-у су нам потврдили да тужилац у 99,9 одсто случајева налаже обдукцију. То је урађено и у овом случају.

Свака служба написала је извештај са именом и презименом преминулог. Када се у базу података унесе матични број требало би да у полицији знају да је особа преминула и да о томе обавесте чланове породице.

"Постоји више база података, једна од база је база о несталим лицима, а база података о преминулим лицима се води на основу увиђаја, постоји и база извршених увиђаја. Да би се упоредила база, то је процедура која мора да се обави ручно", рекао је помоћник начелника ПУ за Београд Славољуб Милетић.

Породица је успела достојно да сахрани преминулог, али када је Анђела питала инспектора шта би се догодило да нису пријавили нестанак, јер су на путу или раде у иностранству, уследио је одговор: био би сахрањен као Н. Н. лице о трошку Града.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво