Четири стотине позива на СОС број за информације за коронавирус

Од 25. јануара у функцији је и посебна линија на којој грађани могу добити информације о коронавирусу и пријавити евентуалне сумње.

Увек први на линији одбране здравља, лекари Хитне помоћи однедавно пружају и савете о коронавирусу.

До сада су на посебној СОС линији примили више од 400 позива, али ниједан није био за узбуну.

"Питања јесу била животна. Долазе нам пријатељи из Кине, нису рекли да долазе из провинције где зараза постоји него уопштено из Кине. Како треба да се понашамо? Да ли они треба да носе маске, да ли ми треба да носимо маске и шта да радимо? Да ли могу да иду у кинеске тржне центре, да ли могу да једу кинеску храну, постављали су и таква питања", каже докторка Хитне помоћи Ивана Стевановић.

Било је и оних који су питали да ли су можда заражени јер имају високу температуру.

"Није вам клиничка слика довољна да бисте звали овај број телефона јер у време грипа и других респираторних инфекција сви ми можемо да имамо високу температуру три дана, отежано дисање. Нама су потребне две ствари - или да сте били у контакту са неким коме је потврђен вирус или да долазите из Вухана и да те две ствари буду заједно да бисте звали овај телефон", истиче докторка Стевановић.

Тај телефон у почетку је звонио 50 пута дневно, да би се временом број позива смањио на 20.

На њих одговарају само две особе – начелник и координатор смене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара