"Зиђин" у Бору направио превентивни карантин за раднике који се враћају из Кине

Из превентивних разлога компанија "Зиђин" у Бору је направила први карантин за све кинеске раднике, који су се након прославе Лунарне године вратили у Србију. Кинески радници, иако су прошли све здравствене контроле приликом уласка у нашу земљу, наредних 14 дана провешће у изолацији.

Адреса карантина, и број оних који су се после повратка из Кине нашли у изолацији нису познати. Епидемиолози кажу да су радници добро и да нема места паници.

"Сви су добро, нема никаквих сумњивих симптома. Лице које је задужено за комуникацију с тим радницима и ми се информишемо преко њега, да је за сада све у реду и надам се да ће тако и бити", каже др јаворка Станковић, епидемиолог у Дому здравља у Бору. 

Вест о карантину узнемерила је неке суграђане. који су рекли да се плаше коронавируса. Има и оних који не страхују, али им није свеједно. 

У Србију, како кажу из компаније "Зиђин", нису стигли радници из кинеске провинције Хубеј, која је жариште смртоносне инфекције. Иако су здрави, забрањено им је да се врате на радна места.

"Оно што је ситуација на терену, то је да је одређени број радника остао у Србији, да није ишао на прославу Нове године у своју матичну земљу, Кину. Ти радници се нормално крећу и нормално су у процесу производње када је у питању Зиђин и друштвено су укључени у друштвене активности у граду Бору", наводи градоначелник Бора Александар Милинковић.

А пре него што су стигли у Бор, кинески радници су прошли све безбедносне контроле на граничним прелазима, подсећају из Батута. Нико од њих није имао ни повишену температуру, нити било који симптом респираторне инфекције.

"Све даље мере и активности које су се спровеле и које се спроводе у Бору су у оквиру интерних процедура компаније у којој раде, али за које не постоје никаква ни епидемилошка ни клиничка индикација. Све у склопу одређених мера предостржности, које се спроводе у оквиру компаније", истиче проф. др Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Батут".

Многе државе су претходних недеља евакуисале своје грађане из Кине и сместиле их у карантин по доласку кући. Међу њима су и четири држављанина Србије и исто толико из Хрватске, који су у изолазији у околини Париза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара