Због невремена ванредно у више општина, спасиоци и путари на терену

Због снега и јаког ветра у општинама Сјеница и Црна Трава проглашена је ванредна ситуација, а бројни путеви су непроходни. Ванредно је и у деловима општина Пожега и Ариље. Окована снегом је и Власина. Проблеми и у планинским деловима свих општина Јабланичког округа. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су тридесет седморо људи. На Пештери је једна особа настрадала.

Већина пештерских села је завејана и до њих ће механизација стићи у наредним данима. Узрок смрти мушкарца на Пештери је највероватније смрзавање.

Он је пронађен у аутомобилу под снегом на деоници на којој је било завејано још двадесетак аутомобила. Спасиоци су успели из сметова да извуку двадесетак особа

У Црној Трави бели се дуже од 50 сати. Сметови до два метра и јак ветар одсекли су од света око 800 становника, односно 12 месних заједница и 20 насеља. Прекинут је сабораћај на 100 километара локалних и 300 километара некатегорисаних путева.

На пробијању снежних наноса ради пет машина, укључујући и ону која је стигла у помоћ из Власотинца.

"Тешко се чисти пут због висине снега али се надамо да ће у наредних неколико дана ситуација бити нешто повољнија. Ми се трудимо да људима изађемо у сусрет и ово решимо, мада за Црну Траву није ово неко велико изненађење", рекао је председник општине Славољуб Благојевић.

И двадесетак планинских села у Пољаничком крају код Врања због снежних наноса одсечено је од света. У некима нема струје па су екипе електродистрибуције на терену, уз ватрогасце и путаре.

"Мало је теже велики је снег, немам где да гурам, има банкина са стране", каже радник Саша Серахимовић.

Готово 24 сата био је непроходан регионални пут Варда-Маковиште, а десетак возила је заробљено. Међу евакусаним путницима било је и мале деце и једна трудница.

На 950 метара надморске висине, село Варда је једно од малобројних у којима још има младих али и доста деце. Ипак путеви који до њих воде од прошле године мањи су приоритет.

"Инспектор из Ужица ми је рекао да има папира да је Влада донела одлуку прошле године да се промени из другог у трећи приоритет пут и предвиђени су ланци. Петнаест година нико није стављао ланце овде и нисмо имали проблем и друга ствар зашто нису могли синоћ ако је било непроходно да ставе таблу ‚непроходно је‘, значи неко мора да води рачуна о томе", истакао је председник Месне заједнице Варда Ненад Глишић.

Последице мећаве и у ивањичком крају. Процењује се да је на подручју те општине, без струје 2.000 потрошача. Сличних проблема има и у општинама Чачак и Горњи Милановац.

"Од јутрос смо прешли 80 до 100 километара. Чистомо према Сјеници ово што је наша деоцина и засад је проходно, како је било ноћас, сад је супер", каже Душко Парезановић, радник предузећа "Путеви Ивањица".

"Проблем је велики снег, заглављивали смо се доста пута, добар део смо, да кажем, лоцирали квар и тек идемо да видимо тај други правац, па ћемо доле прегледати пешке и онда отклонити квар", рекао је електро монтер Миладин Чолаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво