Време протеклих дана – права слика климатских промена

Првог дана фебруара са 18 степени оборен је рекорд од када се мери температура. Многи су спремно дочекали тај временски преокрет и уживали. Међутим, већ данас се очекује пад температуре и снег. Владимир Ђурђевић, климатолог са Института за метеорологију ПМФ-а, каже за РТС да су високе температуре последица климатских промена, али и да је зима на самом крају.

Владимир Ђурђевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је почетак фебруара слика климатских промена.

"Ова зима је топлија него већина зима из прошлости, тако да то јесте последица глобалног загревања – да имамо све топлије и топлије време и топлије зиме. С друге стране, знамо да је зима годишње доба у којем осцилације температуре могу да буду веће него током лета. Ова зима ће бити између два и три степена топлија него неке зиме из прошлости", навео је Ђурђевић.

Првог фебруара је, каже, пробијен температурни рекорд.

"Први фебруар је био најтоплији од када постоје мерења", истакао је Ђурђевић.

Ове године ће, како је напоменуо, бити покоја пахуља снега у Београду, можда на југу Србије.

"У ноћи која је пред нама вероватно ће бити неке суснежице, али правог снега неће бити", казао је Ђурђевић.

На више локација у Србији биле су изразито високе температуре.

"То је, рецимо, четири или пет степени топлије од очекиваних највиших температура. Одступање је било прилично велико, и не само код нас. Цела југоисточна Европа је била под тим топлотним таласом", навео је Ђурђевић.

То утиче не само на људе и животиње него и на биљке.

"То јесте проблем за пољопривреднике. Зато што су зиме постале топлије, и вегетација креће раније. То што смо у просеку топлији не значи да мраз не може да се појави касније. Ако раније крене вегетација, а температуре буду ниске, све то може да измрзне", казао је Ђурђевић.

Захлађење које следи је, како је истакао, школски пример проласка хладног фронта који долази са северозапада.

"У Београду са суснежицом, на северу земље су и мање шансе да се појави суснежица, а на југу нека класична слика са снегом. У току сутрашњег дана треба очекивати мало јачи ветар", истакао је Ђурђевић.

Према средњорочним прогнозама Европског центра за прогнозу времена, ова зима је при крају.

"До краја месеца треба да очекујемо температуре које су у просеку више него иначе. Имаћемо један период захлађења са јутарњим температурама испод нуле, али далеко од нечега што је права зима и неће се десити хладни талас са ниским температурама или леденим данима", навео је Ђурђевић.

У наредна 24 часа температуре ће пасти за чак 20 степени.

"Како стоје прогнозе остаћемо у неком топлом режиму и током пролећа. Прича о климатским променама је увек ту и увек су веће шансе да очекујемо да наредна сезона буде топлија него у прошлости", закључио је Ђурђевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара