Брнaбић: За три године 100 одсто покривеност интернетом

У Србији је тренутно покривеност интернетом око 60 одсто, а циљ је да у наредне три године 100 одсто грађана и привредника има приступ интернету, јер је то данас једно од основних људских права, изјавила је премијерка Ана Брнабић. Најавила је да ће у марту бити расписан конкурс како би се интернет увео у 600 насеља у Србији и омогућило његово коришћење за 90.000 домаћинстава.

На отварању скупа "Дигитална сарадња: трансформација влада", Ана Брнабић је рекла да је пуштен у рад нови портал е-Управе и поручила да је дигитализација и трансформација јавне управе велика шанса за корениту реформу.

"Србија је потпуно посвећена дигитализацији и прошли смо заиста тежак пут у последње три године, али смо много урадили", поручила је Брнабићева и навела да је Србија у последње три године од земље која није имала ни основне регистре у електронском облику постала земља у којој се највећи број информација међу органима размењује електронски.

Тако је навела да је број размењених докумената достигао осам милиона што, како је објаснила, значи да осам милиона грађана или привредника није морало да обилази шалтере и доноси "на ноге" папире као што је раније било.

"Од земље у којој је сваки државни орган и локална самоуправа чувала документа у собицама дошли смо до државе која има најмодернији Дата центра где чувамо податке грађана на сигурном, а градимо још један савременији Дата центар у Крагујевцу", каже Брнабићева.

Захваљујући само једном електронском сервису, као што је е-Беба, родитељи су уштедели 1,3 милиона сати чекања и скоро четири милиона евра, јер се цео поступак регистрације новорођених беба заврши у породилишту за 15 минута.

Поред сервиса е-Бебе, Бранбићева је најавила да ће у 2020. години бити омогућен електронски упис деце у вртиће, као и електронски упис у основне и средње школе.

Подсетила је да је уведен е-Дневник, е-Репцепт, е-Катастар, е-инспектор, електронско плаћање пореза, електронска пријава сезонских радника, е-Правосуђе...

Нагласила је да е-Управа такође штити животну средину па тако рачуница показује да смо уштедели око 103 милиона листова А4 папира, што је 517 тона папира и тако сачувано више од 10.000 стабала.

Брнабићева је најавила да ће фокус Владе у будућности бити на здравству, просвети, увођењу социјалних карата и образовању.

"Паралелно са развојем е-Управе наш фокус се пребацује на јачање инфраструктуре како би привредници имали приступ безбедном интернет. Градимо путеве, али паралелно са тим Влада озбиљну пажњу и новац улаже у дигиталне путеве", рекла је премијерка.

Навела је да је почела изградња првог дигиталног коридора – Моравског коридора који ће, каже, омогућити грађанима и привреди у локалним самоуправама као што су Чачак, Трстеник, Крушевац да имају интерент једнаког или бољег квалитета него у Београду или Новом Саду.

"Радимо на дигиталним социјалним картама"

Брнабићева је изјавила да је израда закона о социјалним картама и њиховој дигитализацији при крају, што ће, каже, омогућити много боље располагање средствима намењим за социјално најугрожније становнике.

Премијерка је новинарима након отварања скупа "Дигитална сарадња: трансформација влада", рекла да ће фокус Владе, поред дигитализације социјалних карата, бити и на дигитализацији здравства и просвете.

Указала је да у области социјалних карата има много неефикасности, а да ће нови закон о социјалним картама и прављење софтвера омогућити да наредна Влада са истим утрошеним средствима много више помогне најугроженијим категоријама становништва.

Објаснила је да социјална помоћ захваљући е-Управи бити много боље таргетирана.

Навела је да је даљи фокус и на дигитализацији здравства у које се годишње улаже више од две милијарде евра годишње.

Истакла је да су у здравству побољшане услуге грађанима, али да предстоји још посла на потпуној дигитализацији здравства што је, додаје, комплексан посао.

"То је нешто што радимо са Министарством здравља, организацијама као што су 'Дигитална Србија' и Налед. Правимо једну велику радну групу која ће на томе радити да би системи били увезани, да би било много више транспарентности и контроле и много боље управљање целим системом", рекла је Брнабићева.

Трећа велика област на којој је такође фокус је просвета и увођење јединственог информационог система, каже Брнабићева.

То ће, додаје, повећати транспарентност образовања, биће познато које су школе најбоље, које су мало лошије, тако да ће Влада моћи посебну пажњу да посвети најбољим школама да би биле још боље, а другачију врсту пажње онима које су лошије.

Навела је да ће се радити на томе да се што боље увежу образовање и привреда и сагледа како унапаредити пружање информација о образованом систему младима, како би знали шта могу да очекују након одређене школе, колико брзо запослење и каква је просечна плата.

Брнабићева је рекла да је задовољна брзином дигитализације у Србији, с обзиром да је почетак пре три године био од нуле.

Други важан правац Владе је, каже премијерка, унапређење и јачање инфраструктуре. Навела је да у овом тренутку око 30 одсто становника има јако слаб или скоро никакав интернет.

"Не можете да уводите е-Управу привреди и грађанима ако не могу да користе услуге интернета", рекла је Брнабићева и нагасила да ће се улагати у дигиталне путеве како би се ширила интернет мрежа и како би се омогућио брз интернет.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво