Први путници златиборске жичаре у мају

Две и по године од званичног почетка, изградња златиборске "Голд гондоле" је у завршној фази. Ускоро се очекује тестирање трасе панорамске жичаре која ће повезати центар Златибора са ски-центром Торника. Овај пројекат општине Чајетина, вредан 13 милиона евра, значајно ће употпунити туристичку понуду Златибора и допринети повећању броја гостију на иначе једној од најпосећенијих српских планина.

У Рибници, на међустаници најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле, упркос снегу, јаком ветру и температурама у минусу, грађевински радови не престају.

"Најинтензивнији радови се одвијају на међустаници покрај Рибничког језера где се завршавају гараже, комплетира се конструкција међустанице и наравно ради у машинској соби и електроинсталације. Погон читаве гондоле се налази овде поред Рибничког језера", рекла је Бојана Божанић, директорка ЈП "Голд гондола".

"Тренутно радимо на развлачењу главне сајле од полазне станице до међустанице што је неких четири и по километра у једном правцу, значи у оба правца неких девет километара. Сама сајла је тешка неких 90-ак тона, тако да је то изазов", каже Александар Каличанин, одговорни извођач радова "Амига" Краљево.

Упоредо са повезивањем почетне, међустанице и Торника, које спаја 36 стубова, изводе се и електрорадови, повезује трафостаница и поставља комуникацијски, сигнални кабл.

Ускоро, по завршетку грађевинских радова, уследиће пробно покретање и пробни рад гондоле, а паралелно са тим и процедура техничког пријема. Како се очекује, прве путнике гондола ће примити у мају ове године.

У 55 кабина, девет километара дугом панорамском гондолом од центра планине до врха Торника, моћи ће да се превезе 600 путника на сат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво