Педофили не вребају само на друштвеним мрежама

У друштву у коме је педофилија и даље табу тема, а име злостављача се не изговара, није лако задобити поверење жртве да сведочи. Да би преступник био ухапшен, потребни су докази али и системске превентивне мере.

Оснивач фондације "Тијана Јурић", Игор Јурић, који је последњих недеља актуелизовао тему педофилије, рекао је у емисији "Око" да није нимало лако доказати да неко злоставља децу и потребно је веома пуно да се уради, пре свега да се деца охрабре и да се придобије њихово поверење.

Због тога је веома важно, како каже, да нико не буде заштићен и да ће за оне за које се прикупе докази бити и процесуирани.

У случају педофила из Новог Сада, као и у бројним другим случајевима, жртве су најчешће деца из социјално угрожених породица, о којима се не брине довољно и ти људи знају до које је деце најлакше доћи.

Међутим, када постоје посредници и финансијска надокнада, често је реч о организованом криминалу.

Када имамо посреднике и умешаност више особа, онда не можемо говорити о педофилији као о врсти појединачне аномалије, већ о организованом криминалу, каже Маја Раковић из Бироа за спречавање трговине људима.

"Сексуална експлоатација малолетних лица и деце јесте облик педофилије у коме један ланац криминалних група врбује жртве да би их сексуално експлоатисао и управо због тога их сврставамо у категорију трговине људима", објашњава Раковићева.

Клинички психолог и судски вештак Душан Вуковић каже да је углавном реч о деци која су принуђена да више комуницирају са другим одраслим лицима ван контроле родитеља.

Злостављачи, када се погледа образовање, долазе из свих друштвених категорија, наглашава Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

"Они се разликују по томе на који начин то злостављање врше. Образованији то чине на много перфиднији начин и много боље прикривају то што раде. Ипак, најчешће су то људи са средине. Онакво какво нам је друштво такве су нам и жртве и они који чине кривично дело", истиче Мацановићева.

Битно је истаћи да се не говори о некоме ко има неку врсту болести, поремећај већ о некоме ко намерно ради то што ради, ко намерно бира да сексуално злоставља неко дете, истичу стручњаци.

"И то је тешко објаснити људима, јер им је тешко да поверују да тај неко није болестан већ да се ради о свесно изабраном понашању, што и вештачење покаже", каже Маја Раковић.

Она истиче да у нашем систему не мањкају казне за већ извршено кривично дело већ како да се оно спречи у корену.

"Ми имамо дело окарактерисано као 'недозвољене сексуалне радње', за које је предвиђена новчана казна, што је срамно. Јер ако ви некога не заустивите на почетку одговарајућим санкцијама, немате систем праћења таквих особа, онда ће он да понавља то дело. Он зна да, ако буде ухваћен, добиће неку новчану или условну казну, коју нико не проверава", нагласила је Мацановићева.

Судски процес и сведочење додатно трауматизују злостављану децу, због чега се она тешко одлучују на тај корак. Принуђена да више пута сведоче пред злостављачем или о злостављању, она често заћуте.

Жртве, посебно малолетна лица, најлакше се налазе у сајбер простору, слањем порука преко лажних профила на друштвеним мрежама.

"Фотографија није меродавна да нека особа с вама ступи у контакт, која се најчешће представља као вршњак. Процес врбовања траје месецима док дете не стекне поверење и не открије своје пребивалиште и кретање", каже Вуковић.

Ипак, истичу стручњаци, иако су друштвене мреже начин да ти људи дођу у контакт са децом, судска пракса показује да они неретко раде у установама где има деце, као што су спортски клубови, образовни и здравствени системи.

"У 75 одсто случајева злостављачи су особе које деца познају било из породичног окружења или места где деца бораве, а то показују и истраживање Савета Европе", рекла је Раковићева.

Због тога стручњаци истичу да поред тога што родитељи треба више да поведу рачуна са ким деца комуницирају преко друштвених мрежа, систем мора да подстакне људе који имају сазнања о злостављању и жртве да сведоче, а да се притом, они осећају безбедно и заштићено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се