Држава даје таксистима 8.000 евра, а шта тражи од њих

Или је држава дарежљива или су се таксисти протестом изборили. Тек, добијају 8.000 евра за куповину новог возила. Почела је већ опсада ауто-кућа и банака за кредите и лизинг. Питање грађана је, кад даје, да ли ће држава нешто и захтевати.

Од протеста и блокаде града до директне помоћи из буџета за нова возила. Осам хиљада евра добија таксиста који ради, плаћа порез или репрограм и не дугује више од пола милиона динара. Ко то не би прихватио.

"Ауто нам није основно средство, тако да је ово баш добра вест", рекао је Миленко Павловић таксиста.

Још два пута толико додаће, каже, да купи ауто на струју и бензин, врло штедљив и еколошки.

Колега Иван Тодоровић тврди да није испуњен основни захтев протеста.

"Мислим да би било боље да нама обезбеде посао, односно укидање удружења CarGo", испричао је Тодоровић.

Подсећамо га да је Београд велики град који живи и ноћу, долазаи много туриста.

"Све је то у реду, oтвара се, има посла, али да ли има за све", упитао је Тодоровић. 

Бошко Вукојевић, директор Такси коморе каже да ће неко да купи, неко да сачека, и да има интересовања.

Таксисти обилазе ауто-куће и банке. Ново економично возило "еуро 6 мотор", бела боја и обавезно таксирање три године, захтева ресорно министарство.

Може се купути и на одложено уз учешће од 15 одсто.

"Ви тај доказ о уплати од 15 одсто шаљете министарству саобраћаја, министарство саобраћаја уплаћује субвенцију опет банци која прослеђује тај новац", објаснио је Вукојевић. 

Није прецизиран произвођач и тип возила, али не би требало да буде јефтиније од 13.000 евра, јер би испало да држава сама купује.

Доћи ће до промене понашања таксиста и организације услуга тврди Александар Бјелић, председник Републичког савеза такси удружења. 

"Имаћете сегмент цене, да ли ће бити сегмент да остане иста цена, јер уколико имате возило које ће мање трошити наравно да онда можете да превозите и странке са истом ценом", казао је Бијелић. 

Када је држава може и да тражи - фискалну касу, строгу контролу издувних гасова, праћење километраже и зараде. За нас је битно да имамо такси кад је застој, киша или снег.

"Код предузетника свако има право да ради онолико колико жели, али нико нема право од нас да вама одузима могућност", истакао је Бијелић. 

Може бити само боље, кажу у Удружењу грађана CarGo. Таксирају упркос данононћној контроли на терену и у пословним књигама. Створили су озбиљну конкуренцију и без субвенција кажу

"Електрични 'јагуари', 'јагуари' који не загађују околину, налазе се хибридна возила и једна потпуно нова флота бизнис класе", напоменуо је Александар Вучић председник Удружења градјана Карго.

Остаће у послу свако ко ради и ко се прилагођава технологији. Тражени су на тржишту јер су створили нову прихваљиву услугу

"Приликом изласка из самог возила нема тог осећаја трансакције која се дешава на крају пружене услуге", прецизирао је Вучић.

Неки економисти сматрају да држава не би требало да се меша на тржишту. Други верују да ће помоћ имати смисла само ако добијемо озбиљну такси службу. Скупље возило 10.000 евра тешко је одржавати чули смо од неких таксиста. Да им купимо ново возило, да им после вожњама одплаћују ако пристану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво