Стигла вам је пошта из Кине – може ли у њој да буде и коронавирус

Коронавирус је увелико прешао границе Кине. Са порастом броја оболелих расте и број питања – које понашање је ризично, да ли је безбедно отварати пошиљку из Кине, итд. Одговоре на питања дали су епидемиолози Завода за јавно здравље Београда.

Стигла вам је пошта из Кине – може ли у њој да буде и коронавирус Стигла вам је пошта из Кине – може ли у њој да буде и коронавирус

Када треба да се изолује

Свака оболела особа са симптомима респираторних инфекција треба да остане код куће све до престанка повишене телесне температуре. Уколико температура не опада после три дана или се појави отежано и ослабљено дисање, неопходно је да оболела особа консултује лекара.

Треба ли сви да носимо хируршке маске

Хируршке маске треба да користе особе са респираторном инфекцијом да не би шириле даље инфекцију и морају маске да мењају на два сата.

Да ли је безбедно возити се ГСП-ом 

Превозом не треба да се возе оболеле особе. Након коришћења превоза, обавезно прати руке топлом текућом водом и сапуном.

Треба ли на неки посебан начин да третирамо храну из Кине

За сада нема података који би указивали да постоји повећан ризик. Из предострожности намирнице животињског порекла треба термички обрадити. 

Шта да радимо ако нам стигне пошта из Кине

Нема потребе третирати је посебно.

Гранични санитарни инспектор Раша Миланов рекао је у емисији "Око" да није присталица коментара да је вирус одржив у тако дугом транспорту, а са тим је сагласна и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

"Преношење преко материјала и тканина је на граници немогућег, можемо то искључити", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Како да заштитимо свој организам

Довољан унос течности, витамина (свеже воће и поврће), умерена физичка активност, избегавање контаката са оболелим особама, обавезна хигијена руку, проветравање просторија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво