"Србија се ставља у тежак положај, комшије нам враћају мигранте мимо споразума"

Мађарска полиција у уторак је на граничном прелазу Хоргош – Реске 2 испалила хице упозорења за мигранте, који су незаконито покушали да уђу у њихову земљу. Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила каже за РТС да очај тера мигранте на такве поступке, јер морају да чекају по две године да затраже азил у Мађарској.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Радош Ђуровић истиче да суседне земље често крше билатералне споразуме са Србијом, практично гурајући назад мигранте који покушавају да дођу до територије Европске уније.

"Србија се ставља у изузетно тежак положај, јер нам околне земље илегално враћају мигранте кршећи све билатералне споразуме", истиче Ђуровић.

Према његовим речима, мигранти се враћају у Србију без икакаквог упозорења властима, додајући да представљамо "неку врсту отпада".

Говорећи о инциденту у коме су мађарски полицајци пуцали у ваздух, Ђуровић истиче да то никако не може бити решење за тај проблем.

"Они из очаја прелазе границу, јер морају да чекају по две године да би могли да затраже азил у Мађарској", рекао је Ђуровић.

Наводи да је према стању на терену Мађарска прва по броју мигранта који покушавају да из Србије уђу на територију ЕУ, а да за њом следи Хрватска.

Ђуровић наводи да се бележи пораст броја мигранта који покушавају да уђу и Србију како би наставли даље ка земљама ЕУ: 

"Више од хиљаду људи налази се у пограничном појасу, а највише их има дуж реке Тисе."

Истиче да су Србији потребна додатна средства да би се изборила са проблемом миграната.

"Потребан је новац да би се изградио систем, а многи мигранти су ван система".

Сматра да би држава могла боље да користи фондове које има на располагању.

"Постоји избор да ли ће то радити држава или ће то за нас чинити међународне организације", каже Ђуровић и додаје да Србија треба да има план и да сама прикупља средства.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво