И пензионери могу допринети демографском опоравку Србије

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да се након примењених мера значајно повећао број трећерођених беба – за око 700, а у односу на других десет земаља региона, само је у Србији повећан број новорођене деце. Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, истиче да људи који у иностранству оду у пензију могу да се врате и да својим знањем допринесу локалној привреди.

Србија је једна од десет земаља у свету чији се број становника најбрже смањује. Разлози за то су негативан природни прираштај, али и висока стопа емиграције и веома ниска имиграција.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је у партнерству са Популационим фондом УН применио иновативну "студио" методологију како би дошао до нових идеја и могућих праваца акције у одговору на депопулацију у Србији.

Седам међународних експерата, специјализованих у областима демографије и популационих трендова, политике старења, одговорног управљања, миграција и економије, прошле недеље је упознало ситуацију у Србији како би предложили правце у којима би требало тражити решења.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, наводи да су Србију посетили најпроминентнији експерти из САД, Ирске, Финске, БиХ, Италије.

Дијаспора и старији у фокусу међународних експерата

Посебно су их, додаје, занимали људи старији од 50 година, јер је Србија старо друштво, као и људи који живе ван земље.

"Не можемо говорити само о емиграцији већ и о имиграцији", напомиње министарка, и додаје да је велика пажња, такође, посвећена економији и регионалном развоју.

Ђукић Дејановићева каже да су имали доста конкретних предлога, а да је на институцијама система да се крене даље.

Министарка оцењује да се након примењених мера подршке рађању значајно повећао број трећерођених беба – за око 700, а у односу на других десет земаља региона само је у Србији повећан број новорођене деце.

То није последица само финансијских мера, јер се радило и на саветовалишном раду и репродуктивном здрављу, истиче Ђукић Дејановићева.

Пикап: Обратити пажњу на изградњу људског потенцијала

Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, каже да пад броја становника и старење већ имају утицај на развој друштва, јер предузећа већ имају проблема да нађу раднике.

"Треба обратити пажњу на изградњу људског потенцијала, који видимо у Србији, али и ван земље, у дијаспори", истиче Пикапова.

Истакла је и да људи који у иностранству оду у пензију могу да се врате и да својим знањем и искуствима могу да допринесу локалном становништву, и малим и средњим предузећима.

Што се тиче младих, Пикапова указује да они не одлажу заснивање породице само због финансија, и зато је потребно пружити подршку младим породицама у погледу флексибилнијих услова рада.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво