Шта су то микробитови и како ће помоћи у образовању деце

У свим основним школама у Србији програмирање ће се учити уз помоћ џепних компјутера - микробитова. Како то изгледа, видели су ученици 60 школа које су учествовале у пројекту Британског савета "Школа за 21. век".

Суботички основци помоћу микробитова греју стакленик - кроз процес производње хумуса, у пројекту "Компост казан".

"Нико у агрокултури не користи ту топлотну енергију, која се добија бесплатно буквално", каже Маја Миловић из ОШ "Кизур Иштван" у Суботици.

"Може да се повеже на блутут и има сензор за топлоту који ми сада користимо", објашњава Катарина Средојевић из ОШ "Кизур Иштван".

Нишлије су микробит искористиле за аутоматску хранилицу за птице у школском двориштву.

"Ми смо микробит повезали са електромотором, покрећемо тајмер, а да дође до нуле шаље сигнал у мотор, он се отвара и излази храна", објашњава Лука Јовановић из ОШ "Краљ Петар Први" у Нишу.

У програмирању су напредовали ученици свих 60 школа које су учествовале у пројекту, а наставници кажу да микробит помаже у настави. Зато ће свих 1.150 школа добити 35.000 џепних рачунара.

"Када погледам децу и пројекте које они реализују, убеђена сам да ћемо им помоћи да стекну вештине неопходне за неизвесну будућност", каже Клер Сирс, директорка Британског савета у Србији.

"Морам да кажем да сам почаствована што стојим пред неколико стотина просветних радника, ви сте вероватно најутицајнија публика којој се обраћам током свог боравка у Београду, будућност је у вашим рукама", уакзује Шан Меклеод, британска амбасадорка у Србији. 

У текућој шкоској години уведено је 10.000 дигиталних учионица. Следеће ће их, обећавају надлежни, бити још толико, а информатику ће учити и деца у нижим разредима основне школе.

"Не само информатичка писменост него и оно што предвиђа наша измена курикулума и досадашње реформе које смо поставили, већ и међупредметне везе. Видели смо и како математика, физика, биологија, географија могу да се увежу и да се на модеран начин приближе деци", каже Младен Шарчевић, министар просвете.

Премијерка Ана Брнабић каже да је стратешки приоритет Србије, улагање у образовање, реформа система образовања како бисмо обезбедили да наши млади људи, генерације после нас имају најбољу могућу перспективу за живот и рад у 21. веку.

"Школа за 21. век" је трогодишњи пројекат покренут у оквиру Берлинског процеса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи