Шири се коронавирус - има ли лека

У Србију су стигли туристи из Вухана. На граничном прелазу Мали Зворник прегледали су их епидемиолози из "Батута" и установљено је да нису заражени, али ће бити под сталним надзором два дана, колико ће боравити у Србији. Иначе, Светска здравствена организација је претњу од коронавируса на глобалном нивоу од умерене прогласила повишеном. Миљан Ранчић из Светске здравствене организације (СЗО) каже за РТС да вирус може да пренесе само заражена особа. Наводи да од укупног броја инфицираних између 16 и 18 одсто има тежу форму болести.

Миљан Ранчић је гостујући у "Београдској хроници" рекао да је се информације о коронавирусу константно припремају на основу доступних података из праћења које се спроводе тамо где су регистровани случајеви и из земаља где су припремане превентивне мере.

"Информације немају велике промене из дана у дан. Епидемија се одвија својим током. Још се учи о овом вирусу, мада се много тога и зна. Извесно је да се преноси са човека на човека, у првом реду у блиском контакту, о чему говори и број оболелих, који, ипак, константно расте", навео је Ранчић.

Према његовим речима особа која није заражена вирусом, не може да пренесе вирус, јер вирус преноси заражена особа.

"Одређен број заражених људи не испољава никакве клиничке симптоме, могу да буду носиоци вируса, а да немају симптоме", навео је Ранчић.

Ако нека особа, како је напоменуо, долази из подручја у којима је било пријављених случајева коронвируса, а не испољава никакве симптоме на улазу у државу то може да значи неколико ствари.

"То може да значи да та особа није заражена коронавирусом. Друга могућност је да јесте заражена, али да је у инкубационом периоду када се симптоми још не испољавају. Инкубациони период је од два до десет дана. И трећа могућност је да особа буде инфицирана, а да не испољава клиничке симптоме", истакао је Ранчић.

Испитује се ефикасност постојећих лекова

Према препорукама СЗО, како је напоменуо, многе државе, укључујући и Србију, развиле су стандардне оперативне процедуре и алгоритме поступања које имају за циљ да се рано открије евентуални случајеви корона вируса, спречи даље ширење и да се на правилан начин третирају сви оболели.

"Мере које се примењују у Србији, као и већини земаља у свету, обезбеђују рано откривање и спречавање ширења. Чак и ако у раном скринингу на граничним прелазима особе које долазе из подручја у којима има забележених случајева, они се стављају под здравствени надзор, односно добију инструкцију коме да се јаве и како да поступају уколико се накнадно појаве симптоми", истакао је Ранчић.

Кина је најавила да убрзано ради на вакцинама.

"Вакцине по својој дефиницији нису лекови. Оне помажу да организам развије имуни одговор и да се сам одбрани у контакту са агенсом, у овом случају коронавирусом. Вакцина пружа заштиту, али не лечи. За сада не постоје специфични лекови који би се примењивали на овај вирус. Примењује се супортивна терапија, односно све оно што ојачава сам организам и испитује се ефикасност постојећих антивиралнихи лекова", рекао је Ранчић. 

Објашњава да се не може рећи колико људи је преживело вирус без икаквих последица, јер постоје и они који нису имали симптоме и нису се ни јавили на преглед.

"Оно што се зна, ако се узму подаци из Кине, јесте да се број од укупно потврђених случајева, неких 16 до 18 процената се кретао проценат оних са тежом формом болести, док је стопа смртности нешто мања од три посто, што у поређењу са САРС-ом није тако страшно", истакао је Ранчић.

Србија има капацитет да добро одговори на изазове

Непознанице око коронавируса нису крунске и за сада не утичу пуно на спровођења мера на спречавање ширења вируса.

"Постоје претпоставке и највероватније се он преноси и као капљична инфекција и путем контакта. Зна се да припада типу коронавируса, знају се карактеристике генералне групе тих вируса. И ако имате претпоставку која не може бити далеко од истине да се шири или као капљична инфекција или непосредним контактом, онда се знају и мере које могу да се примене у смислу превенције. Даља сазнања могу да се сузе, да буду што специфичније", додао је Ранчић.

Истиче да Србија има капацитете да добро одговори на евентуалне изазове и евентуалну појаву нових случајева.

"Постоји стручно обучен кадар, израђени су алгоритми и процедуре у којима су тачно дефинисане улоге и одговорности институција и појединих органа, и то не само здравствених институција, него и партнерских институција, у овом случају Граничне полиције или Министарства саобраћаја. Сви ови партнери су битни за један мултисекторски одговор", казао је Ранчић.

Наводи да СЗО не прави процене за појединачне земље, већ даје препоруке које мере и на који начин је најбоље применити да би се спречило ширење и рано откривање евентуалних случајева и да се оболели правилно лече.

"СЗО на основу научних сазнања даје одређене препоруке, али је право сваке суверене земље да примењује те мере или уколико процени даје потребно да примени неке драстичније мере", закључио је Ранчић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара