Обележен Дан заштите података о личности у Србији

На обележавању Дана заштите података о личности, повереник Милан Мариновић позвао је представнике органа власти и медије да буду одговорни када је реч о подацима о личности.

Милан Мариновић је рекао да нема тиража који може да оправда угрожавање судбине неког људског бића.

"Органи власти не смеју да их достављају неовлашћеним лицима, а медији треба добро да размисле пре него што их објаве", рекао је Мариновић данас у Клубу посланика.

Према његовим речима, недовољан је одзив органа власти да обавесте повереника о лицу за заштиту података о личности и тиме испуне своју законску обавезу.

Међутим, он се нада да ће заштита податка о личности напредовати у будућности. Од почетка примене прошле године, како каже, многи нису били спремни за примену овог закона, пре свега органи власти.

"Према интересовању грађана, а и органа власти, увиђам да је схваћен значај ове теме и зато се мора доста пажње посветити едукацији свих", истакао је Мариновић.

Скупу поводом Дана заштите података о личности присуствовали су и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је тим поводом указао да у овом сегменту Србија иде у добром правцу.

"Србија је потписала споразуме са агенцијама које се боре против злоупотребе података и то је добро. Међутим, у исто време у заштити приватности нису адекватно регулисани видео-надзори које можемо да видимо по улицама", рекао је Фабрици.

Из Агенције за заштиту особних података Републике Хрватске Игор Вуље рекао је да су у тој земљи казне драконске за оне који крше закон о заштити података о личности.

"Казне су високе и оне сежу од 20, односно 40 милиона евра и то су највеће могуће границе: Уведене су због светских интернетских компанија и друштвених мрежа", истакао је Вуље.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио овом приликом је оценио да је заштита података о личности фундаментално право које остварује и заслужује сваки грађанин.

"Институције морају заиста да штите индивидуална права података и да санкционишу оне који крше закон. Неки новији догађаји сведоче о томе колико је дуг пут у остваривању тога. Грађани у Србији морају да буду активнији у потражњи заштите података о личности", навео је Орицио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво