Високи савет судства: Изјавама функционера руши се ауторитет суда и судија

Због понашања и изјава високих државних функционера у јавности се ствара неповерење у правосуђе и руши ауторитет суда и судија, саопштио је Високи савет судства.

У саопштењу се истиче да Високи савет судства изражава озбиљну забринутост због таквих изјава којима се, како је оцењено, подрива Уставом загарантована подела власти, као темељни основ правне државе.

Високи савет судства подсећа да су сви државни органи и функционери дужни да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и суда, као и да им је забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка.

"Стога је и недопустиво пре правноснажног окончања судског поступка било кога јавно оглашавати кривим или јавно проглашавати невиним, а такође је недопустиво јавно прозивати судије за правни став изражен у правноснажној судској одлуци", наводи се у саопштењу.

Према мишљењу Високог савета судства, забрињавају изјаве појединих народних посланика којима се доводи у питање право судија на слободу мишљења, изражавања и удруживања.

"Када се наведено повеже са најавом увођења 'екстерне контроле судске власти' може се закључити да је на делу намера да се судству одузму атрибути равноправне гране власти".

У саопштењу се подсећа да је Предлогом Стратегије развоја правосуђа за период од 2019 – 2024. године, као општи циљ дефинисано даље јачање правне државе, јачање независности правосуђа и подизање нивоа поверења у правосудни систем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи